TARİHİ KADIKÖY ÇARŞISI'NDA BİR EFSANE DAHA KAPANIYOR!

Kadıköy’ün değerleri göz göre göre bir bir yok oluyor. Tarihi Çarşı’da “kıyım” devam ediyor; 96 yıllık Brezilya Kurukahvecisi de kepenk indiriyor.

Haber: ADEM GİDEN

Kadıköy’ün değerleri göz göre göre bir bir yok oluyor. Tarihi Çarşı’da “kıyım” devam ediyor; 96 yıllık Brezilya Kurukahvecisi de kepenk indiriyor.

Yıllardır Kadıköy’ün marka noktasına uzanan gizli eller meydanı boş bulunca, Tarihi Çarşı ve Kadıköy’ün belirli kesimleri hızla dokusunu kaybederek bar, kafe, közde kahve ve restoranlara dönüşmeye başladı.

Yerel yönetimler ve kurumlar, yıllardır soruna hakim olamayışları ve yetersizlikleri ile sınıfta kaldı. Bölgenin önemini ise en iyi şu kelimeler anlatabiliyor: “Tarihi Çarşı’yı kaybetmek, Haydarpaşa Garı’nın yok olması gibidir. Tarihi Çarşı, Kadıköy’ün kimliğidir!”

Bir türlü turistik marka değerlerinin oluşturulması üzerine yeterli çalışmaların yapılmadığı Kadıköy’ün sembolü Tarihi Çarşı, hızla “paranın gücüne” teslim oluyor.

Vatandaş soruyor: “Her yer masa, sandalye, bar, kafe ve restoran olmaya başladı. Böyle mi Tarihi Çarşı olacağız? Kitapçılar, kahveciler, baharatçılar, manavlar, balıkçılar, şarküteriler bir bir yok olma riski ile karşı karşıya.

Bize sahip çıkan yok mu? Kadıköy’ün gerçek sorunları neden gündemde değil?”

Brezilya Kurukahvecisi, İstanbul'da ender bulunan taze lezzetleri alıcılarıyla buluşturuyordu. Bir asır olamadan bu nostaljik görüntüler ne yazık ki sona eriyor...

KİLİSE VAKFI, MAHKEMEYİ KAZANMIŞ…

Çevre esnafından alınan bilgilere göre Surp Takavor Kilisesi Vakfı, kiracısı Brezilya Kurukahvecisi ile sürdürdüğü mahkeme mücadelesini kazanmış.

Aylık 15 bin TL olan kira bedelinin 30 bin TL ve stopajı ile birlikte yaklaşık olarak 37.500 TL’ye yükseltildiği, 750 bin TL’de “hava parası” istendiği öne sürülen Brezilya Kurukahvecisi yönetimi ise, çaresizlik içinde tası tarağı toplayıp tarihi dükkanı kapatma kararı almak zorunda kalmış.

Geçtiğimiz aylarda da Brezilya Kurukahvecisi’ne metrelerce yakınlıktaki köklü kitapçı, yabancı sermayenin “kahve yatırımına” yenik düşmüştü.

“NE YAPALIM, SERBEST PİYASA” DEMEYİN!..

Kadıköy’ün tarihine damgasını vuran köklü esnaflar için en büyük risk, Rıhtım çevresini yatırım alanı olarak gören ve yüksek kira bedelleri teklif edebilen “gizli eller”…

Tarihi Çarşı’da bazı mal sahiplerine, içindeki kiracıların ödediğinin en az iki katı kira bedeli teklif edildiği, son aylarda esnafların en çok konuştuğu ayrıntılar arasında. “Serbest piyasa bu, kim karışır” yaklaşımı ise, Kadıköy’de tamiri imkansız hasarlar bırakacak bir yıkımı kapımıza dayadı.

Bu hızla devam ettiği takdirde önümüzde yıllarda Tarihi Çarşı’nın tamamının bar, kafe, restoran, közde kahveci olması büyük ihtimal.

Bu yönde sosyal bilincin oluşturulması, konunun Kadıköy gündeminde tutulması, sivil toplum örgütlerinin ortak hareket etmesinin sağlanması, Tarihi Çarşı’nın “turistik marka” olarak görülmesi ve bu yönde çalışmaların yürütülmesi, yapılabilecek bazı çalışmalar arasında yer alıyor.

Birçok eğlence ve gece mekanları, aynı zamanda geniş istihdam sağlıyor ve Kadıköy’de ciddi talepleri karşılıyor ancak vatandaşlar, bu tür ticari işletmelerin mahalle dokusu ile çakışmayacak bir şekilde planlanmasını istiyor.

 
 

YEREL YÖNETİMLERİN ACİL EYLEM PLANI HAZIRLAMASI GEREKİYOR!..

Caferağa Mahallesi’nde son yıllarda mahalle yapısı ile ticari mekanlar arasında görüş ayrılıkları ve “çatışmalar” önemli oranda arttı. On yıllardır huzurla oturdukları apartmanlarının alt katına ya da yanına açılan ve çoğu kez yüksek gürültüye neden olması nedeniyle şikayet konusu olan gece mekanları hızla arttı.

Bu nedenle Kadıköy’de yerel yönetimlerin ve ilgili kurumların acil eylem planı hazırlayarak, vatandaşların tepkilerine “yeterli yanıtı” çözümleri ile birlikte verebilmeleri önem taşıyor. Kadıköylüler, kökü 15-20 yıl öncesine kadar dayanan sorunda özellikle son aylarda, tepkilerini yer yer sert bir şekilde ortaya koymaya başlamıştı.

BU BÖLGELERE ÖZELLİKLE DİKKAT!..

Kadıköy’de özellikle mahalle dokusu ile “uyuşmayan” mekanların hızla artmaya başladığı bölgelerin başında Tarihi Çarşı, Moda, Rasimpaşa Mahallesi’nde Rıhtım’a dikey inen Misak-ı Milli Sokak ve Yeldeğirmeni yer alıyor.

Yeldeğirmeni’nde ilk etapta küçük kafeteryalar şeklinde açılan, genç nüfusun ilgi gösterdiği renkli birçok mekanda ruhsat özelliklerinin genişletilmesi yönünde adımlar atılmaya çalışıldığı iddiaları, yıllardır mahallede oturan Kadıköylülerin tepkisini çekmeye başladı.

Altıyol Boğa Heykeli’nden Fenerbahçe Stadı’na doğru geçişi sağlayan Kuşdili Caddesi’ne girişi bulunan Karadut Sokak ve yakın çevresinin de önümüzdeki süreçte ciddi değişime uğramak üzere “seçilmiş bölge” olarak görüldüğü belirtiliyor.

 

 

EĞLENCE HER YERDE OLUR, BAŞKA KADIKÖY VE TARİHİ ÇARŞI YOK!..

Sadece Kadıköy’ün değil, Anadolu Yakası’nın marka noktası Tarihi Çarşı’da esnaf dokusu hızla değişiyor. Vatandaşlar ise; “Eğlence elbet olacak ancak plansızlık ve ilkesizlik ile bunu karıştırmamak gerekir.

 

Başka Kadıköy’ümüz, Tarihi Çarşı’mız yok. Burayı kaybetmek, Haydarpaşa Garı’nın yok olması, kaybedilmesi gibidir” diyerek gelişmelere tepkili… Bölgedeki tüm gelişmeler ise, Kadıköy Life Dergisi özel çalışmalarıyla kamuoyuna aktarılmaya devam edecek.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Magazin Dışı Haberleri