Tatlılar Türk Mutfağı’nın en sevilen lezzetleri arasında yer alır. Bol fıstıklı, şerbetli, cevizli el emeği bu tatlılar belki kalorili evet ama vazgeçilmesi de öyle çok kolay değil. Ustasından yenildiğinde tadına doyum olmuyor, hele bir de üzerinde kaymak varsa. Diyorum ya, Türk Mutfağı’nın en özel tatlarından biri olan tatlıları yazdım sizler için. Türkiye’nin, tatlı yiyip, tatlı konuşabileceğiniz mekanları bakın hangileri.
SAKARYA TATLICISI
Beyoğlu Balık Pazarı’ndaki Sakarya tatlıcısı, İstanbul’un damak zevkine düşkün kişilerinin uğrak durağı. 1957 yılında Arnavut kökenli Niyazi Erol tarafından açılmış. İlk açıldığında sütlü tatlıları ile meşhurmuş ancak zaman içerisinde ayva tatlısı ile iddialı olan bir mekan haline gelmiş. Tam ayva zamanı olduğundan, bence hemen gidip tatmalısınız. Ayva Tatlısının yapımı yaklaşık 4 saat sürüyor. Önce, ikiye bölünen ayvaların orta kısımları temizleniyor. Daha sonra temizlenen ayvalar önce şerbetle 2 saat pişirildikten sonra 2 saat de fırınlanıyor. Ayvaların temizlenmiş orta kısımları ekşi elma marmeladı ile dolduruluyor. Yani özetle nefis, yerken kaymağı da unutmayın.
GÜLLÜOĞLU
1949’dan bu yana hizmet veren Karaköy’deki Güllüoğlu’nun özellikle fıstıklı, kaymaklı ve cevizli baklavaları çok ünlü. Diyabetikler içinde baklava yapıyorlar. Güllüoğlu’nun, bir özelliği de eğer büyük miktarda sipariş olursa, İstanbul dışına da gönderiyor olmaları. Karaköy Güllüoğlu’na giderseniz, fıstıklı kare baklavası, şöbiyet, dolama, fıstıklı dürüm, kuru ve kaymaklı baklavası ve elbette sütlü nuriye denemenizi tavsiye ettiğim tatlılar. Kaymaklı baklavanın kilosu 20, cevizli 25, fıstıklı 27 tl.
EKOL KÜNEFE
Künefeyi sevmeyen var mıdır bilmiyorum. Ben çok severim. Künefe yemek istediğimde, ilk adreslerimden biri Hatay Ekol Künefe. 2006 yılından beri hizmet veriyor. Urfa, Mersin, Hatay ve Antep illerinin eşsiz lezzetlerini, yöresel malzemeleri ile İstanbullulara sunan Ekol Künefe’nin, künefesi kadar, katmer ve fıstıklı kadayıfı da muhteşem. Üsküdar, Kadıköy ve Levent şubelerinden birinde bu eşsiz lezzetleri deneyebilirsiniz.
İMAM ÇAĞDAŞ
Bir Antep klasiği İmam Çağdaş. Gaziantep’e gidipte, İmam Çağdaş’a uğramadan olmaz. Madem en iyi tatlıcılar konumuz, bu listede de İmam Çağdaş olmazsa olmaz. Baklavasının lezzeti, tam olgunlaşmadan toplanan antepfıstığıyla Harran’da yetişen sert buğdaydan üretilen unda gizli. Tam, 1887 yılından bu yana Gaziantep’te baklava üretimi yapıyor İmam Çağdaş. İmam Çağdaş’ta normal baklava 28, özel ve kare baklava 35, şöbiyet, havuç dilimi 32, dolama, fıstık ezmesi 38, bülbül yuvası 40 tl.
HACI BABA
Bir diğer olmazsa olmaz adreste Hacı Baba. Ankara’nın baklava deyince akla gelen ilk ismi. 1949’dan bu yana bu işi yapıyorlar. Baklavanın yağı Şanlıurfa’dan, fıstığı Gaziantep’ten, cevizi ise Niksar’dan geliyor. Günde ortalama 1-1.5 ton baklava satıyor. Cevizli baklavanın kilosu 21, fıstıklı baklavanın ise 24 TL. Şöbiyet, sultan, sarı burma, tel kadayıf, fıstık ezmesi ve bülbül yuvası da başarılı. Ankara’ya yolunuz düşerse veya Ankara’daysanız mutlaka deneyin derim.
TATLICI KÖSE
Tatlıcı Köse, Adana’nın en bilinen tatlıcılarından. Mersin, Hatay ve Tarsus’ta da şubeleri var. Kuş gözü, tel kadayıf, prenses, dürüm, halka tatlı, taş kadayıf ve şekerpare beğenilen çeşitler ama asıl favori "Köse Özel" baklavası. Hikayesi de ilginç. Baklavada yuvarlak tepsi köşesine gelen yerleri kimsenin satın almak istemediğini görünce Köse Özel ortaya çıkmış. Her bir baklava dilimini ayrı ayrı hazırlanıyor, tüm baklavalar tek tek elde yapılıyor. Köse Özel baklavanın kilosu 14, kuş gözü 14, tel kadayıf 12, dürüm 14, şekerpare 10 TL.
FATİH SARMACISI
Belki de adını ilk kez duyacağınız ama çok leziz bir tatlı ile tanıştıracağım şimdi sizi. Adı Fatih Sarması. Fatih sarması aslında artık gastronomi literatürüne girmiş bir tatlı. Bu sarma adını, rulo şeklinde hazırlanmasından alıyor. Yapılırken hiç yağ kullanılmıyor olması da diğer bir özelliği. Yapılırken yağ kullanılmıyor. Un, yumurta, şeker, kabartma tozu ve vanilya kullanılarak pişiriliyor. Ardından da hamurun ortasına kayısı marmeladı sürüyor. Sonrada rulo gibi sarılıp şerbetle tatlandırılıyor. A bir de bu tatlı başka bir yerde yapılmıyor, sadece Fatih’te yiyebilirsiniz. Tatlı, arzuya göre dondurma veya manda yoğurdu ile servis ediliyor.
HACIBOZANOĞULLARI
Hacıbozanoğlu demek, tatlı demek. Bilenler çok iyi bilir. Tatlı ustalarının başında gelir. Baklavası çok ünlüdür. 1948’te Urfa’da başlayan serüvenleri şimdilerin tatlıcı devi olarak devam ediyor. Avcılar, Bahçelievler, Bakırköy, İncirli, Laleli, Merter, Levent, Yayla’da bulunan toplam 12 şube ile hizmet veriyor. Tatlıları için söylenecek tek şey “Anlatılmaz tadılır” olabilir. Gerçek bir tatlı keyfi için, mutlak adreslerden biri olmalı diye düşünüyorum.
SEÇ BAKLAVA
Yine baklavanın başkenti Antep menşeli bir isim Seç Baklava. Antep, Adana, İstanbul’da Esenler, Fatih, Güngören ve Etiler’de şubeleri bulunan Seç Baklava, 1993’ten bu yana tadına doyulmaz baklavalarını sevenleriyle buluşturuyor. Fıstığı ile, ince hamuru ile, şerbeti ile bambaşka bir tat ve eğer baklava seviyorsanız bir de Seç farkı ile tatmanızı tavsiye ederim.