Türkiye'de Bir İlk... ENGELLİ MEHTERAN TAKIMI!

Arnavutköy İlçe Belediyesİ geçen yıl faaliyete geçirdiği Arnavutköy Yaşlı ve Engelli Merkezi (AYEM) bünyesinde uzman bir eğitmen gözetiminde engelli mehteran takımı kuruyor.

Engelli Mehteran Takımı

Arnavutköy İlçe Belediyesi Türkiye'de bir ilke imza atıyor. Belediye, geçen yıl faaliyete geçirdiği Arnavutköy Yaşlı ve Engelli Merkezi (AYEM) bünyesinde uzman bir eğitmen gözetiminde engelli mehteran takımı kuruyor. 20 kişilik mehter takımı için elemeler tamamlandı ve en geç 2 ay içinde engelli mehter takımı ilk konserini vermeye hazırlanıyor.

Arnavutköy Belediyesi ilçe sınırları içerisinde bulunan yaşlı ve engellilerin sorunlarına yardımcı olmak amacıyla 2009 yılında Arnavutköy Yaşlı ve Engelli Merkezi (AYEM)'ni kurdu. Bugüne kadar engellilerin tüm sorunlarına yönelik birçok çalışmaya imza atan AYEM, Türkiye genelinde bir ilke imza atarak kayıtlı bulunan zihinsel, fiziksel ve süreğen engellilerden oluşan bir mehter takımı kuruyor.

Türkiye'de İlçe genelinde ilk ve tek olma özelliğine sahip engelli mehter takım kadrosunun seçmeleri yapıldı. Bir örneği de yalnızca İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nde bulunan mehter takımının seçmeleri Kent Orkestrası Mehteran Takımı'nda görevli bir eğitmen tarafından yapıldı.

2 Ay Sonra İlk Konser

Arnavutköy Kültür Merkezi'nde yapılan mehter takımı seçmelerine engelliler ve aileleri de büyük ilgi gösterdi. Seçmeleri yapan ve ayrıca mehter takımını çalıştıracak olan Bülent Balcı, İstanbul Teknik üniversitesi Devlet Konservatuarı Türk Müziği Halk Oyunları bölümü mezunu. Halihazırda Kent Orkestrası Mehteran Takımı'nda davulcan başı olarak görev yapıyor.

Haftada iki yada üç günlük bir çalışmayla iki ay içerisinde ilk konserlerini vermeyi düşündüklerini belirten Balcı, böyle bir çalışmanın özürlülerin yaşama bakışlarında çok önemli güzel sonuçlar doğuracağını ifade etti. Türkiye genelinde ilk kez böyle bir organizasyonun gerçekleştirildiğini, yoğun bir çalışma döneminin ardından güzel sonuçlar elde edeceklerini ifade etti.

Engelliler Meslek ve İş Sahibi Olmak İstiyor

Mehteran takımı seçmelerine Hadımköy'den katılan 1985 doğumlu Erdoğan Kosacı, belinde ortaya çıkan bir rahatsızlık nedeniyle askerliğini yapamadığını ifade ediyor. Yaklaşık on yıldır sağlık sorunları yaşadığını ifade eden Kosacı, AYEM'in kurulduğu günden bu yana kendisi gibi özürlü birçok arkadaşının sorunlarında iyileştirmeler yaşandığını dile getirdi.

6 çocuklu emekli maaşıyla geçinen bir babanın oğlu olarak işe ihtiyacı olduğunu belirten Erdoğan Kosacı, hastaneden özürlü raporu almak için AYEM'in kendisine yardımcı olacağını ifade etti. Seçmeler sırasında bir deı türkü söyleyerek engelli arkadaşlarının alkışlarını da alan Kosacı, yaşadığı bölge Hadımköylüler tarafından oldukça tanınan ve sevilen biri.

Televizyondaki kadın programlarına seyirci bulma organizatörlüğü de yaptığını da belirten Kosacı, AYEM'in yaptığı programlarla özürlülerin yaşama bakışlarını değiştirdiğini ifade etti.

Sırada Engelliler Tiyatro ve Folklor Grubu Var

Arnavutköy Belediyesi AYEM aracılığıyla bu güne kadar birçok organizasyona imza attı. Öncelikle çalışmaya bölgede yaşayan tüm 65 yaş üstü ve engelli vatandaşları tespit ile işe başlayan AYEM, engellilerin meslek kazanmasını sağlayacak yaşam merkezleri kurma projesini de geliştiriyor. Kendisi de aynı zamanda Hadımköy Özürlüler Derneği Başkanı ve

Belediye Meclis Üyesi Rühüna Serim, "Engelliler Yaşam Merkezi" projesiyle ilgili olarak yaptığı açıklamada; "Bu proje önümüzdeki günlerde faaliyete geçecek. Yaşam Merkezi Projesi çerçevesinde yine özürlülerimiz için bir örneği Florya'daki Çiroz Yaz Kampı benzeri bir kampın inşasını bölgemizde gerçekleştireceğiz. Böyle bir kamp İstanbul'daki tüm özürlülere hitap edeceği için özürlü ailelerince beklenen bir çalışma. Engelliler mehteran takımı çalışması ile başlattığımız bu çalışmanın devamında, tiyatro ve folklor grubu kurma çalışmalarımız da olacak.

Amacımız, engelli kardeşlerimizi sosyal hayatın içine daha fazla sokabilmek ve onların kendilerine olan güvenlerini arttırmak. Bu faaliyetlerimizle biz yalnız ilçemizde değil tüm ülkede ve dünya çapında organizasyonlarda yer almak istiyoruz" dedi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Magazin Dışı Haberleri