YANLIŞ POZİSYONDA UYUMANIN ZARARLARI!

Bel ve boyun sağlığı için uyku pozisyonunun ve yatak seçiminin büyük önem taşıdığını söyleyen Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Ruhsan Koç,bu konuda yapılması gerekenler hakkında bilgi verdi...

Geceleri yüzüstü uyumak bel ve boyun zedelenmelerine sırtüstü ise bacak kaslarında kısalmaya neden oluyor. En sağlıklısı ve ideali, bacakların karına doğru çekilerek cenin pozisyonunda yatmak. Omurga ve diske en az yükün binmesini sağlayan bu yatış şekli, horlamanın da önünü kesiyor.

Bel ve boyun sağlığı için uyku pozisyonunun ve yatak seçiminin büyük önem taşıdığını söyleyen Medical Park Göztepe Hastane Kompleksi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Ruhsan Koç şu bilgileri verdi:

Omurgamız bir bütündür, bel ve boyun omurgaları ayrı düşünülemez, bel omurgalarındaki bir rahatsızlık boyun omurgamızı da doğrudan etkiler. Çünkü omurgamız etrafımızdaki kaslar bir hasır örgü gibi birbirinin içerisine geçmiştir. Bel ya da boyun bölgenizde ortaya çıkan bir problem tüm vücudunuzda sorunlara yol açar.

Bel ve boyun omurgalarının sağlığı için gün içerisindeki duruş, oturuş pozisyonlarına dikkat etmemiz önemli ancak yeterli değil. Omurga sağlığımız üzerinde alışkanlık edindiğimiz uyku pozisyonumuz hatta yatak seçimimizin etkisi büyük.

YÜZÜSTÜ YATMAK BELİ BÜKÜYOR...

Yüzüstü yatmak en tehlikeli uyku pozisyonudur. Bu pozisyonda uyumak omurga etrafındaki bağların ve kasların gerilmesine, omurgadan sinirlerin çıktığı deliklerin sıkışmasına sebep olur. Bu da omurga ve disk üzerine yük bindirir. Tüm bunlar ise bel ve boyunda eğriliklerin artmasına bağlı olarak omurgada zedelenmelere ve fıtık gibi sonuçları ortaya çıkarır.

SIRTÜSTÜ UYUMAK KAS KISALTABİLİR...

Ancak bazı insanlar yan yatış pozisyonunda uyuyamazlar. Sırt üstü yatıyorsanız mutlaka dizler bir yastık ile desteklenmeli. Ancak yine de sırt üstü yatış bir süre sonra bacakların arka kaslarında kısalmaya yol açıyor. Bu nedenle uzun süre sırt üstü yatılmasını önermiyoruz.

İDEALİ CENİN POZİSYONU...

Yan yatış pozisyonu bel ve boyun sağlığı için en idealidir. Bacaklar karına doğru çekilerek yatılmalı. Bu pozisyonda belin basıncını azaltmak için dizlerin arasına bir yastık koyulmalıdır. Bu şekilde omurga ve diske daha az yük biner aynı zamanda horlamayı da engeller.

Hamile kadınların sol taraflarında uyuması önerilmektedir. Bu pozisyonda bebeğe giden kan akışı engellenmeyecektir. Ancak bu durumda da boyun ve omuzlar zorlanmaktadır.

YATAKTAN FIRLAMAYIN!GERİNMEDEN KALKMAYIN...

Sabahları uyanır uyanmaz yataktan hızlı bir şekilde kalmayın. Çünkü tüm gece istirahat döneminde olan kaslar uykuda gevşer, aniden harekete reaksiyon gösteremez bu durumda omurgada ve eklemlerle ciddi ağrılara, zedelenmelere neden olur.

Yataktan ani kalkışlar bel tutulmalarının en büyük sebeplerindendir. Bu nedenle uyandıktan sonra yatak içerisinde beş dakika gerinerek gevşeyen kaslar yavaşça harekete geçirilmeli. Yataktan kalkarken, blok olarak yana dönün. Önce bacaklarınızı sarkıtın, sonra kollarınızın yardımıyla vücudunuzu yatak kenarında, dik bir konuma getirin.

YATAK SİZDEN 20 CM UZUN OLMALI...

Doğuştan bel ve boyun bölgemizde eğriliklerimiz vardır. Çok sert veya çok yumuşak yataklar doğal eğriliklerimizin artmasına ya da azalmasına neden olur. Yanlış yatak seçimi pek çok omurga hastalığına davetiye çıkarıyor. Sağlığınız için yatağınızın eni 95 cm?den dar olmamalı, boyunuzdan 20 cm daha uzun olmalı. Çift kişilik yatakların eni ise en az 1.65 olmalı.

YATAĞINIZ ÇOK YÜKSEK OLMASIN...

Eğer yatağınızın ortası çökmüşse, yenisiyle değiştirin.Birden fazla yastıkta yatmak, boynunuzun tutulmasına neden olabilir.Yatağınız, kolayca çıkıp inebileceğiniz yükseklikte olsun.

Yatarken, kollarınızı başınızın arkasına doğru gererek uzatmayın.Yatağa yatmak için ise önce yatak kenarına oturun. Bacaklarınızı yukarı çekerken aynı anda gövdenizi yatağa uzatın. Vücudunuzu blok olarak döndürerek sırtüstü yatın

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Güzellik Haberleri

YÜZDEKİ SİVİLCELER NE ZAMAN TEHLİKELİ BİR HALE GELİR?.