Fotoğraflar; Muharrem ERDEMİR
Engin Altan Düzyatan ve Şebnem Dönmez'in sunduğu, sinemayla ilgili meslek birlikleri, dernekler ve sendikaların oluşturduğu bir akademi tarafından dağıtılan ödüllerde, 2011 yılının yerli film değerlendirmeleri sonucunda kazanan yapımlar belirlendi.
Aynı zamanda akademinin kuruluşu da ilan edildi. Geceye teknik dalların yanı sıra En İyi Film, En İyi Senaryo, En İyi Yönetmen ve En İyi Erkek Oyuncu (Taner Birsel) da dahil olmak üzere 9 ödülle dönen, Nuri Bilge Ceylan'ın Cannes'dan Jüri Büyük Ödüllü filmi "Bir Zamanlar Anadolu'da" damgasını vurdu. İlk kez düzenlenen gece a haber tv.den canlı olarakta yayınlandı. Geceye sinema sektöründen senaristler,yönetmenler,oyuncular,setçiler,yapımcılar ve kalabalık sinema severler katıldılar.
'Keşke genç olsaydım'
Yönetmen ve senarist Başar Sabuncu'ya Yaşam Boyu Başarı Ödülü takdim edildi. Sabuncu, ödülünü alırken "Aramızda kalsın keşke yaşlı sanatçılara verilen onur ödülü almaktansa, bir gence verilen ödülü alabilecek yaşta olsaydım" dedi.
Yüksel Aksu belgeseli "Sarıkeçililer" ile En İyi Belgesel Ödülü'nü "dağların özgür çocukları yörüklere" adadı.
En İyi Kadın Oyuncu Ödülü'nü "Türkan" adlı filmde Türkan Saylan'ı canlandıran Rüçhan Çalışkur kazandı. Çalışkur, "Son zamanlarda yüreğime oturan çok büyük bir acı var. Bu acıyı yok edip sevinç yaşattığınız için teşekkür ediyorum. Bu ödülü Türkan Saylan ve onun gibi düşünenler için alıyorum. Mustafa Kemal Atatürk için alıyorum. Sanatın ve sanatçının özgürlüğü için alıyorum" dedi ve uzun süre ayakta alkışlandı.
SELDA ALKOR
(Oyuncu)
Yerli sinemanın "Yeşilçam Akademi Ödülleri"ne çok ihtiyacı vardı. Yıllarca Oscar ve benzeri ödülleri, onların düzenleniş biçimlerini hayranlıkla izlemiştik. Şimdi son birkaç yılda gösterdiğimiz çabalar bir sonuç veriyor ve sinema sektörümüz bir araya gelerek kendi meslektaşlarının bir yıl boyunca ve fedakar bir çalışmayla ürettiği ürünleri değerlendiriyor ve meslektaşlarını onurlandırıyor.
Sinemamızın eski verimli günlerine dönmekte olduğu bu yıllarda Yeşilçam Film Akademisi'nin kurulması da bence meslektaşlarımızı birbirine kaynaştıracak ve sinema sanatımızı onurlandıracak bir girişimdir. TÜRSAV(Türk Sinema Vakfı) olarak başından beri katıldığımız bu çalışmalardan dolayı tüm sinema meslek örgütlerini de kutluyorum.
YILMAZ ATADENİZ
(Yönetmen)
Senelerdir sinema aşkı ile verdiğimiz büyük mücadele sonucunda sinemamıza itibar katacak bu ödüllendirmeyi yürekten kutluyorum. Ayrıca bzim gibi tecrübeli kuşakların birikimi ile yeni kuşak meslekdaşlarımızın heyecanını birleştirecek bir akademinin kuruluyor olması da beni ziyadesiyle gururlandırdı. emeği geçen tüm arkadaşlara teşekkürlerimi sunarım.Yaşasın Yeşilçam Film Akademisi! CRR salonunda yapılan ödül töreninde sektör temsilcileri tarafından online olarak verilen oylar sonucunda 2011'in en iyileri belli oldu.
Başarı ödülünün Başar Sabuncu'ya, Gişe kıran ödülünün de "Eyvah Eyvah 2" filmine verildiği gecede en iyiler ödülleri açıklandı.
2001'in en iyileri:
En iyi film: Bir Zamanlar Anadolu'da
En iyi yönetmen: Nuri Bilge Ceylan
En iyi Senaryo: Nuri Bilge Ceylan-Ebru Ceylan-Ercan Kesal/Bir zamanlar Anadolu'a
En iyi erkek Oyuncu: Taner Birsel/Bir zamanlar Anadolu'da
En iyi kadın oyuncu: Rüçhan Çalışkur/Türkan
En iyi yardımcı erkek oyuncu:Fırat Tanış/Bir zamanlar Anadolu'da
En iyi yardımcı kadın oyuncu:İdil Fırat/Nar
En iyi kurgu:Bora Gökşingöl-Nuri Bilge Ceylan-Bir zamanlar Anadolu'da
En iyi görüntü yönetmeni:Gökhan Tiryaki/Bir zamanlar Anadolu'da
En iyi müzik:Ozan Çolakoğlu/Aşk tesadüfleri sever
En iyi sanat yönetimi:Elif Taşçıoğlu/Gölgeler ve suretler
En iyi makyaj:Mine Külcü-Deniz Görkem Duran/Bir zamanlar Anadolu'da
En iyi saç:Derya Ergün/Celal Tan ve ailesinin acıklı hikayesi
En iyi kostüm: Hüseyin Özinal/Gölgeler ve suretler
En iyi ses:Okan Selçuk-Mehmet Kılıçel/Bir Zamanlar Anadolu'da
En iyi ses tasarımı:Thomas Robert/Bir zamanlar Anadolu'da
En iyi digital efekt:1001 Volt/Aşk tesadüfleri sever
En iyi Belgesel:Sarı Keçililer/Yüksel Aksu
En iyi kısa film:Magnus Nottingam/Ayce Kartal
Şebnem Sönmez ve Engin Altan Düzyatan'ın sunumlarına Makriköy topluluğu film müzikleriyle katkıda bulundu.