TANIMADAN 12.500 TL KAYBETTİM? TANIDIM.. ÇOK ŞEY!..

İpana Sunar: 'Tamam mı? Devam mı?'... 1960'lı yıllarda başlayan ve rahmetli Orhan Boran tarafından sunulan bu yarışma programı, cumartesi geceleri radyoda yayınlanır ve milyonları radyo denilen o sihirli kutunun içine hapsederdi!

11 Ekim 1972 tarihinde İpana'nın 'Tamam mı? Devam mı?' yarışmasına Hafif Batı Müziği dalında hayli iddialı olarak ben de katıldım. Jüri; Erol Büyükburç, Şenay Yüzbaşıoğlu ve 'rahmetli'

Yener Süsoy'dan oluşuyordu... Sonra girdim telefon kulübesine benzer bir cam kulübenin içine. Taktım kulaklığı ve başladım beklemeye.

Orhan Boran ilk soruyu sordu:

-Ayla Algan, geçtiğimiz aylarda Paris'te büyük bir konser verdi. Ona eşlik eden Büyük Orkestra'da iki de Türk müzisyen vardı. Kimdi bu sanatçılarımız?

Duyduk zilin sesini:

'Cevap veriyorum! Orkestrayı Timur Selçuk yönetti... Eee'

-Evet, diğer sanatçımız?

'Eee...'

-Ne yazık ki size ayrılan süre sona erdi. Doğru cevap Cemil Demirsipahi idi. Alkışlarımızla sizi kulübenizden alıyoruz.

O gece, Beykoz'daki evimize elimde 'teselli armağanı' 5 paket İpana diş macunu ile dönmüş, 12 bin 500 liralık hayallerimi bir başka bahara ertelemiştim.

Amma! Yener Süsoy'un dikkatini çekmiş, bir hafta sonra onun teklifi ve Doğan Şener ağabeyimin onayı ile HEY dergisinde muhabir olarak işe başlamıştım bile. Bundan daha büyük bir 'ikramiye' olabilir miydi? [18 Ekim 1972]

Yıllar sonra günlerden bir gün Türküola Plak Şirketi'nin Şişli'deki merkez bürosunda o güne kadar karşı karşıya gelmediğim Cemil Demirsipahi'ye rastladım.

Kendimi tanıttıktan sonra 'Bana 12 bin 500 lira borcunuz var...' dedim.

Önce bir şaşırdı. İpana olayını dinledikten sonra da kahkahalarını koyuverdi?

Cemil Ağabey'i kaybettik.. Bu büyük üstadı gazeteler haber yapmadı.. İş gene bana düştü.. Kimdi Cemil Demirsipahi?..

4 Nisan 1933 tarihinde İstanbul Beşiktaş'ta dünyaya geldi. 1960 yılında Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden mezun oldu. Ankara Barosu'nda avukat olarak mesleğe başladı. 1983'te Hacettepe Üniversitesi Müzik ve Güzel Sanatlar Enstitüsü'nde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. Müzikoloji Koordinatörlüğü, Müzikoloji Ana Sanat Dalı Başkanlığı, Güzel Sanatlar Fakültesi'ne bağlı Türk Halk Müziği ve Oyunları Başkanlığı görevlerinde bulundu. 2002'de emekli oldu.

Sanat hayatına küçük yaşlarda keman ve piyano öğrenerek başladı. Feruh Ersunar'dan nota ve keman, Selahattin Pınar'dan tanbur, Emrullah Sipahi'den ud, Ahmet Yamacı'dan divan ve meydan sazı, Ahmet Yatman'dan kanun, Yalçın Oker'den yaylı tanbur, Ruşen Kam'dan makam ve fasıl, Kemal Eroğlu'ndan mandolin ve pompalı ağız mızıkası dersleri aldı.

Ankara Çocuk Kulübü'nde çeşitli sazlarla müzik eserlerini seslendirdi. Ardından profesyonel olarak sahneye çıktı. Ankara Radyosu'nun açtığı sınavı kazanarak Yurttan Sesler Saz Sanatçısı

olarak çalıştı. 1973'de yapılan çalışmaları yetersiz bularak istifa etti.

1973'den itibaren uluslararası görevlerle İtalya, İsviçre, Avusturya, Almanya, Fransa, İngiltere, Belçika, Hollanda, Danimarka, İran, Azerbaycan, Rusya, Özbekistan, Türkistan, Gürcistan, Macaristan ve Yugoslavya'da sahneye çıktı, radyo ve televizyon programları yaptı. TRT'de sayısız programa katıldı.

Ankara Atatürk Lisesi, Huicuk Fakültesi, Talebe Birliği, Talebe Federasyonu, Kız Teknik Yükseköğretmen Okulu, Ankara Üniversitesi ve Hacettepe Üniversitesi korolarını kurup, çalıştırdı. Paris Olympia'da 'Bağlama' ve 'Yunus Emre' resitalleri verdi. Aynı sahnede Ayla Algan'a eşlik etti.

Almanya'da 10 albümü yayınlandı. 'Yunus Emre' adlı albümü Kültür Bakanlığı tarafından çıkartıldı. Beste çalışmalarına 1952'den sonra başladı. Türk Müziği formlarında 20'si Altın Plak alan 200'ü aşkın bestesi vardır. Bilge Demirsipahi ile evli olan sanatçının Efe ve Eser adlarında iki çocuğu bulunmaktadır.

Avukat, besteci, müzikolog, şef, saz sanatçısı, araştırmacı, yazar ve şair Cemil Demirsipahi'yi 12 Ocak 2013'te 80 yaşında kaybettik. 13 Ocak 2013'te Kocatepe Camii'nden son yolculuğuna uğurladık.

Bestelerinden Bir Bölümü

Cano 'Amman Güzel Yavaş Yürü', Yarey 'Yana Yana Kül Oldum', Ana Beni Eversene, Şen Ola Düğün Şenola 'Davullar Çift Çift Vurula', Züğürt 'Nem Alacak Felek Benim', Oy Gizli Sır 'Sevgiden Düşmüşüm Nazdan Düşmüşüm', Fakir Bir Şairim Amma Yüreğim Zengin A Canım, Gitti 'Ağla Gönül Ağla Gelin Oldu Yar', Deliyim 'Yelkeni Suya Daldırdım', Sen Yanımda Olunca, Aşkın Aldı Benden Beni, Yarab Bu Ne Derttir Derman Bulunmaz, Vermediler Ne Yapayım 'Karşı Dağlar Duman Duman', Selam 'Günah Sende Suç da Sende', Yok Ayşe Yok Ayşe 'Çözen Benden Beter Olsun', Mızıma 'Evimizde Çiçektin', Hızır Gibi Tut Elimden, Sarhoş, Bülbül 'Seher Vakti Garip Garip', Gençlik, Bayrak Marşı 'Ey Göklerin Kızıl ve Beyaz Süsü', Kara Kız 'Saçların Kara Kara', Karagözlüm 'Rüzgâr Esmeyince Dal Uyanır mi', Oho Ahmet

Karma Fasıllar

Semai Demeti, Damla Damla, Ankara'dan Esintiler, Sevda, Hosgörüsüz Hosgörü, Dünden Bugünden, Büyülü Sözcük, Minik Demet, Bin Mevsim, Düş ve Gerçek

45'lik Plâkları

Nasıl Yar Diyeyim Ben Böyle Yare/ Ana Beni Eversene [Türkofon Plak]

Türkiye'de Çıkan Albümü

Yunus Emre [Kültür Bakanlığı]

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.