TATİL DÖNÜŞÜ TÜRKİYE’DE ÜÇ KİŞİDEN BİRİ DEPRESYONA GİRİYOR!..
Seyahat arama sitesi momondo’nun gerçekleştirdiği bir araştırma, Türkiye’de tatil dönüşü yüzde 34’ümüzün mutsuzluk yaşadığını, yüzde 72’mizin ise işe veya okula dönmekte zorlandığı ortaya çıkardı.
Seyahat arama sitesi momondo’nun yaptığı bir araştırma[1], tatil dönüşü sendromunun Türkiye’de yaşayan her üç kişiden birini etkilediğini ortaya çıkardı.
Araştırmaya katılan her 100 kişiden 34’ü tatil dönüşü kendini mutsuz veya depresif hissettiğini söylüyor. Kadınlarla erkekler arasında tatil dönüşü sendromu yaşayanların oranı açısından önemli bir fark bulunmazken, asıl fark yaş gruplarına göre dağılım incelendiğinde ortaya çıkıyor.
18-22 yaş grubundaki gençler, yüzde 40 ile tatil dönüşü kendilerini en mutsuz hisseden kesim. Onları yüzde 37’yle 23-35 yaş grubu ve yüzde 30 ile 56-65 yaş grubu takip ediyor. 36-55 yaşları arasındaki tatilciler ise yüzde 28’lik tatil dönüşü depresyonu ile en az sıkıntı yaşayan grup konumunda.
ÇİNLİLER TATİL DÖNÜŞÜ SENDROMU YAŞAMIYOR
Araştırmaya göre tatil dönüşü en mutsuz olan ülkeler ise yüzde 59’la İtalya, yüzde 56’yla İspanya ve Birleşik Krallık, yüzde 53’le Portekiz ve Fransa. Yüzde 13’le Çinliler ve yüzde 27’yle Hollandalılar en az depresyon yaşayan ülkeler arasında.
KADINLAR İŞE DÖNMEKTE DAHA ÇOK ZORLANIYOR
Mutsuzluğun yanı sıra pek çok kişi tatil dönüşü işe veya okula dönüş stresi de yaşıyor. momondo’nun araştırmasına katılanların yaklaşık yüzde 41’i gündelik hayatın rutinine alışmakta çok zorlandığını, yüzde 31’iyse belirli bir ölçüde zorlandığını söylüyor. Yani zorluk yaşayanların toplam oranı yüzde 72! Kadınlar özelinde bakıldığında, çok zorlananların oranı yüzde 47’ye, belirli ölçüde zorlananların oranı yüzde 31’e, toplam oran ise yüzde 78’e kadar çıkıyor.
İşe/okula dönüş stresinin ilerleyen yaşlarla birlikte azaldığı da araştırmadan çıkan diğer bir sonuç. 18-22 yaş grubunun yüzde 45’i, 23-35 grubunun yüzde 44’ü, 36-55 grubunun yüzde 38’i, 56-65 grubunun ise yalnızca yüzde 30’u çalışma hayatına veya okula dönmekten çok büyük sıkıntı yaşadıklarını söylüyor.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.