"Türk Macar Isadamlari Dernegi"... ANKARA'YA DESTEK VERDİLER!

"Türk Macar Isadamlari Dernegi"... ANKARA'YA DESTEK VERDİLER!

Son toplantisini Macaristan'daki en büyük Türk yatirimlarindan birisi olan Budapeste Marmara Hoteli'n evsahipliginde gerceklestirdi.

Marmara Hotelinin en genis Atrium salonundaki toplantida , isadamlari , akademisyenler , sanatci ve ögrencilerin coskuyla izledigi gecede doyumsuz bir sunum oldu.

Konferansin acilisinda kisaca konusan Türk Macar Isadamlari Dernegi Baskani ve DEIK - DTIK Avrupa bölge Baskan Yardimcisi Osman Sahbaz, dost iki ülkenin ellerindeki imkanlari

tecrübeleri paylasarak gelecek tarihimizi birlikte yazabiliriz , Macaristan AB dönem baskani, Avrupa'nin ortasinda, Türkiye ise Dogu ile Batinin ortasinda.

Bu imkanlari degerlendirmeliyiz dedi.

Macar Türk Parlamentolararasi Dostluk Grubu Baskani ve Daha Iyi Macaristan Grubunun parlamento sözcüsü Tamás Hegedüs Türk Isadamlarina üc saat süren , ikili iliskilerimiz, dis ticaretimiz,kültür, sanat, tarih ve gecen hafta Macar Parlamentodan gecen yeni anayasasi konusunda sunum yapti.

Türkiye'nin AB üyeligine en güclü destegi veren Macaristan, Azarbeycan - Karabag ve Kibris konularinda güclü destegini sürdürüyor.

Ayriyeten izole edilmis Kibris konusunda insiyatif almak istediklerini de sözlerine ekledi.

Kibris konusu Türkiye'nin AB üyeligine engel olmamalidir.Önümüzdeki aylarda Kibris konusunu da meclise tasiyacagiz.

Kibris'in serbestce AB ülkeleri ile ticaret yapabilmelidir. Önündeki engellerin kaldirilmasi icin mücadele edecegiz.

AB , 24 nisan 2004'de yapilan Annan Plani Referandumunda , Rumlarin hayir, Türklerin evet demesinin ardindan, disisleri bakanlari düzeyinde alinan kararla tecridin kaldirilmasini öngörmüslerdi. Bu yapilan referandumu cok önemsiyor ve destekliyoruz.

1.Dünya savasinda Karoly Mihaly birmilyonikiyüzbin askeri donatti ülkemizi korumak icin, ancak bizim Mustafa Kemal gibi bir liderimiz eksikti.Biz bunun icin kaybettik.Türkler bugün kendi memleketlerini kendi kültürlerini seviyorlar.

Bu onlarin gelecege dönük ufuklarini aciyor., ekonomilerini gelistiriyor.Türkiye'de cok kisa kaldim, kendimi akrabalarimin,arkadaslarimin yaninda hissettim.

Biz ulusal halklarin devletine inaniyoruz.Süper Avrupa Birligine degil !

Mavi Marmara Gemisine yapilan saldiriyi ilk kinayan bizim grubumuz oldu Macar Parlamentosunda.Macar halki sadece Türklerle akrabadir.Kim hangi kaynaga giderse gitsin, bunu görecektir.Bugün Macaristan'da olan krizin gercek nedeni : Ne ekonomik , nede baska birseydir. Sadece ruhsal yalnizliklir.Etrafimiz farkli dilleri konusan, akraba olmayan yabancilarla donatilmistir. Avrupa'dayiz ama Asya'ya aitiz.Biz 200 milyonluk Türk halklarinin uzantisiyiz.Köklerimize dönecegiz, akrabalarimizi bulacagiz.

Iyi isler sadece güvene dayanir, bircok benzer yönümüz yanininda kesinlikle bu güven Türk ve Macar halklarinin arasinda vardir.

Macaristan gelecekte ilerlemek istiyorsa, yapmasi gereken Asya'ya acilmasidir.Sadece Asya'ya degil, Ortadogu'ya da.

Ve buna da sadece Türkiye'den gecerek ulasabiliriz ! Türkiye bugün Dünyanin takip ettigi ülkedir, bizimde yakindan takip ettigimiz ve edecegimiz en güzel örnek ülkedir.

Türkiye askelerle degil, ekonomiyle, yabanci yatirimlari cekerek ve insan iliskisiyle dünyayi kucaklamayi bizlere ögretiyor.

Türkiye bizim icin tarih boyunca hep siginacagimiz ülke olmustur.Bugün Türkiye, AB'nin cesur motorudur.

Ayriyeten, Macaristan'da yapilan yeni anayasayi Macar parlamentosu 262 evet, 44 hayir oyu ile kabul etti.

Yeni Macar Anayasasi 01.Ocak.2012 'de yürürlüge girecek.Yeni anayasada daha cok geleneklerimize ,gecmisimize sahip cikma ve korunmasindan bahsedebiliriz.dedi.

Katilimcilar da sunum sonunda sorular yönelttiler.

Ortopedist Prof.Dr.Mehmet Altinmakas'da Hegedüs'e Macaristan'a okumaya gelen ögrencilerin karsilastiklari sorunlarini dile getirdi.

Mali Müsavir , Danisman Salih Cardak'da Macaristan'da 1.Ocak.2012 yilinda yürürlüge girecek kapali yerlerdeki sigara yasagindan dolayi milletvekiline tesekkür etti.

Konferans sonunda Macar Türk Parlamentolararasi Dostluk Grubu Baskani , milletvekili Tamás Hegedüs'e TÜMISAD Baskani ve DEIK -DTIK Avrupa Bölge Baskan

Yardimcisi Osman Sahbaz gecenin anisina Plaket takdim etti.

Hep birlikte cekilen hatira forografiyla da geceyi sonlandirdilar.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.