TÜRSAK SİNEMA SEMİNERLERİ 17.YILINDA!

TÜRSAK SİNEMA SEMİNERLERİ 17.YILINDA!

TÜRSAK Sinema Seminerleri, Ekim 2011 itibariyle 35. Dönem başvurularını kabul etmeye başladı.

Yedinci sanat sinemanın profesyonelleri ve ustaları yönetiminde, etkileşimli bir şekilde gerçekleştirilen TÜRSAK Sinema Seminerleri, Ekim 2011 itibariyle 35. Dönem başvurularını kabul etmeye başladı.

TÜRSAK Sinema Seminerleri'ne katılım için herhangi bir kısıtlama mevcut değildir.

12 KASIM'DA TÜRSAK SİNEMA SEMİNERLERİ BAŞLIYOR?..

Türkiye Sinema ve Audiovisuel Kültür Vakfı tarafından, ülkemizde son yıllarda hem bir sektör, hem de bir sanat dalı olarak yükselişe geçen sinemaya (amatör ve profesyonel olarak) ilgi duyan kişilerin, sinema sanatının öncü isimleri ve alanlarında uzman akademisyenler rehberliğinde, sinemanın "mutfağıyla" tanıştırılması amacıyla 17 yıldan bu yana kesintisiz olarak sürdürülen TÜRSAK Sinema Seminerleri, 35. dönemi katılım başvurularını kabul etmeye başladı.

Başladığı günden bu yana, katılımcılarını sinemanın farklı alanlarına kazandıran TÜRSAK Sinema Seminerleri'nin yeni dönemi, 12 Kasım 2011 ?18 Şubat 2012 tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Seminerler, 35. Dönemine; eğitim başlıklarında, eğitici kadrosunda ve oturumların gerçekleştirileceği mekânlarda yapılan yeniliklerle giriyor.

Kuramsal Tartışmalardan, Uygulamalı Teknik Derslere:

TÜRSAK Sinema Seminerleri 35. Döneminde Yeniliklerle Dolu!

Sektör profesyonelleri, film çalışmaları alanında uzmanlaşmış akademisyenler ve sinema sanatçıları tarafından verilen seminerler, hem Teknik/Uygulamalı atölyeleri, hem de zengin kuramsal tartışmaların yaşandığı dersleri içeriyor.

Türkiye'de son dönemde yaptığı bütün filmler, ulusal ve uluslararası saygın festivallerde ödüllendirilmiş ve birçok tezin ve kitabın konusu olmuş usta yönetmen Zeki Demirkubuz sıra dışı hikaye anlatımıyla ilk filmlerinden başlayarak kendi ekolünü yaratmış bir yönetmendir. C Blok ile başladığı yönetmenlik kariyerini, bol ödüllü Masumiyet ile taçlandırmış, bunun arkasından gelen Kader filmiyle her yaştan sinema severin gönlüne taht kurmuştur. Yeni Türkiye Sineması'nın auteurlerinden Zeki Demirkubuz'un vereceği senaryo derslerinde, katılımcılar Yaratıcı senaryo tasarımı, senaryonun temel öğeleri, senaryo yazım aşamaları ve teknikleri konusunda bilgilenmekle kalmayıp, projeleri konusunda gerçek bir ustanın görüşlerinden de faydalanmış olacaklar. Ayrıca, örnek projeler üzerinden zenginleştirilen tartışmalar daha verimli bir hale getirilecek.

Film yaratımının en önemli aşamalarından birisi olan yapım süreci dersi, sinema sektöründe son dönem gerçekleştirilen bir çok ödüllü filmin ve usta yönetmen Nuri Bilge Ceylan'ın (Bir Zamanlar Anadolu'da- Cannes Film Festival 2011

Grand Prix; Üç Maymun- Cannes Film Festival 2008

Best Director Award; İklimler- Cannes Film Festival 2006

Fipresci Award) yapımcısı Zeynep Özbatur Atakan tarafından gerçekleştirilecek. Zeynep Özbatur Atakan'ın vereceği Yapımcılık Dersleri sayesinde, katılımcılar, projelerini gerçekleştirme öncesi ve gerçekleştirme aşamasında nasıl bir yol izlemeleri gerektiği konusunda bilgilendirilecekler. Seminer sırasında, vaka çalışmaları üzerinden yapılan tartışmalar, katılımcıların yapım aşamasını daha somut bir şekilde kavramalarını sağlayacak.

Belgrad'da eğitimini tamamladıktan sonra, bir süre yurtdışında uzun metraj kurgusu yaptıktan sonra Türkiye'ye dönen Mustafa Preşeva, 72. Koğuş, New York'ta Beş Minare, 7 Kocalı Hürmüz, Organize İşler, G.O.R.A., Vizontele ve Tabutta Rövaşata gibi onlarca vizyon filminin ve ödüllü sinema filmlerinin kurgusunu yapmıştır. İnternet forumlarında "Kurguyu aklayan adam", "kıskanılacak bir kurgu üstadı" olarak tanımlanan Preşeva, üniversitelerde verdiği derslerdeki yaratıcı ve enerjik ders anlatımıyla bilinmektedir. Mustafa Preşeva'nın yönetiminde gerçekleştirilecek Sinemada Kurgu dersi ile katılımcılar, kurgu aşaması hakkında alacakları uygulamalı eğitimle, filmin oluşumunun en temel unsurlarından birisi olan kurgu konusunda bilgilendirilecekler.

MSGSÜ Sinema-TV bölümünü bitirdikten sonra sinema kariyerine görüntü asistanlığı ile başlayan Uğur İçbak (http://www.uguricbak.com/tur_main.htm), kısa sürede reklam ve sinema sektöründe aranan bir görüntü yönetmeni haline gelmiş, bir yandan da MSGSÜ Sinema-TV bölümünde görüntü üzerine dersler vermeye başlamıştır. En iyi görüntü dalında 2 Altın Portakal ve 1 SİYAD ödülüne sahip olan Uğur İçbak, vereceği "Aydınlatma Tekniği ve Işık Bilgisi" dersi ile katılımcıları görüntünün temel unsurlarına hakim bireyler haline getirecektir.

Yıllarını sinemaya vermiş ve sinemanın neredeyse her aşamasında üretimde bulunmuş (senaryo yazarlığı, yönetmenlik, yapımcılık ve kurguculuk) Muzaffer Hiçdurmaz'ın vereceği "Sinemada Kurgu Tekniği ve Stüdyo-Seslendirme Post-Production" dersleri ile katılımcılar, film yaratım sürecinin en son aşaması olan kurgu konusunda bilgilendirilecekler.

Türkiye'nin ilk film eleştirmenlerinden ve yıllardır kendini sinemaya adamış bir yazar olan Atilla Dorsay'ın vereceği "Film Eleştirmenliği" sayesinde, katılımcılar bir filmi bir eleştirmen gözüyle yorumlamanın ipuçlarını edinmiş olacaklardır.

Yine sinemaya gönlünü, yıllarını ve aklını vermiş bir isim olan Burçak Evren'in vereceği "Dünya Sinema Tarihine Genel Bakış" ve "Türk Sinema Tarihine Genel Bakış" dersleri sayesinde, katılımcılar sinemanın hem teknik, hem sosyolojik, hem de bir sektör olarak nasıl doğduğunu; sinemadaki ilk felsefi tartışmaları ve ekolleri; farklı ülke sinemalarını ve belli başlı auteur yönetmenleri öğrendikten sonra, Türkiye'de sinemanın doğuşundan bu yana olan serüvenini sinema filmlerinden karelerle öğrenecekler.

Kültür sanatı yakından takip eden insanların yakından tanıdığı ve yaptığı nitelikli kültür sanat programları ile Türkiye'de oldukça tanınan bir TV figürü olan Yekta Kopan (http://www.yektakopan.com/yenisite/), "Bir Filmin Hikâyesini Kurmak" dersinde daha çok edebiyatçı yanını öne çıkaracak. Bu ders sayesinde, katılımcılar, anlatmak istedikleri hikâyenin çatısını nasıl kuracaklarını aynı zamanda usta bir öykü yazarı olan Yekta Kopan'dan öğrenecekler.

Pek çok kurumda film çözümlemesi ve senaryo dersleri veren, adını film eleştirmeni olarak duyurmuş olsa da, öykü ve roman alanında da çalışmaları olan SİYAD üyesi sinema yazarı Mehmet Açar, "Sinema Kuramları ve Film Çözümlemesi" dersinde, katılımcıları film okumasının temel terimleri ve ekolleri konusunda bilgilendirecek ve seminer katılımcıları, örnekler üzerinden zengin bir tartışma yürütme şansına sahip olacaklardır.

MSGSÜ Sinema-TV bölümünde lisans eğitimini tamamladıktan sonra, Marmara Üniversite'sinde yine aynı alanda master programını tamamlayan Sinan Toğrul, sektörde kısa sürede yaptığı başarılı işlerle genç yaşta uzmanlaşarak pek çok yerde kameralar üzerine teknik eğitimler vermeye başladı. Tuğrul, vereceği "Video Kameraları" dersi ile kameraların teknik olarak işleyiş prensiplerinden öte, sinematografinin temel unsurları hakkında katılımcıları bilgilendirecek.

Akademik camiada ve sektörde, Türkiye'nin en önemli müzikologu olarak bilinen ve sadece yaptığı reklam ve film müzikleriyle değil, analog ve dijital kayıtlar konusundaki engin bilgisiyle de tanınan Alper Maral, Seminerler dahilinde gerçekleştirilecek olan "Sinemada Müzik ve Ses Kayıt Teknikleri" dersinde, görüntüde müzik kullanımının ilkeleri ve teknik öğelerini anlatacak.

Dijital görüntü konusundaki bilgisi ve son dönem yaptığı isimlerle sektörün önemli bir ismi haline gelmiş olan Doğan Sarıgüzel (http://www.sariguzel.com/), "Sinema Kameraları ve Objektifler" dersinde, deneyimlerini katılımcılarla paylaşacak.

Oyunculuk kariyerine tiyatroda başlayan ve daha sonra hem televizyon hem de sinema filmleriyle ustalaşan Gülsen Tuncer şu anda pek çok kurumda oyunculuk dersleri vermektedir. Seminerler dahilinde "Sinemada Oyunculuk" dersi verecektir.

Bu sene TÜRSAK Sinema Seminerleri'nin bir yeniliği olarak, oynadığı bütün rollere kendi özgün tarzını veren Güven Kıraç'ın yürüteceği "Güven Kıraç Oyunculuk Atölyesi" yer alıyor. MSGSÜ Devlet Konservatuvarı Tiyatro bölümü mezunu olan Kıraç, onlarca sinema filminde ve tv dizilerinde rol alırken; 22. Ankara Uluslararası Film Festivali'nde Kavşak filmi ve 19. Uluslararası İstanbul Film Festivali'nde Salkım Hanımın Taneleri filmi ile En İyi Erkek Oyuncu Ödüllerine layık görüldü.

Sinema kariyerine televizyonculukla başlayan Ziya Öztan, Cumhuriyet, Kurtuluş ve Abdülhamit Düşerken gibi uzun metraj pek çok filmi yönetti. Yönetmenliğini gerçekleştirdiği uzun metraj filmlerin deneyimini, "Film Yönetiminin Temel İlkeleri" dersinde katılımcılarla paylaşacak.

Pek çok yerde verdiği derslerle ve sektörde yaptığı işlerle tanınan Mehmet Kurtuluş, "Animasyon Teknikleri" dersinde animasyon tekniklerinin pratik uygulama alanları, 3D animasyon ve Stop-motion filmlerin temel yapımı, gibi konularda sunumlar gerçekleştirecek.

Türkiye'de sanat yönetimi denince, gerek tiyatro, gerekse sinemada yaptığı işlerle tanınan Mustafa Ziya Ülkenciler'in gerçekleştireceği "Sinemada Sanat Yönetimi", katılımcıları sanat yönetiminin temel ilkeleri ve uygulama örnekleri hakkında bilgilendirecek.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.