5.TÜRKİYE TİYATROLAR BULUŞMASI BAŞLADI!

5.TÜRKİYE TİYATROLAR BULUŞMASI BAŞLADI!

Yenikapı Tiyatrosu'nun her yıl İzmir'in farklı yerellerinde düzenlediği 5. Türkiye Tiyatrolar Buluşması bu yıl Dikili Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğünün katkılarıyla Dikili'de başladı.

Türkiye'nin farklı illerinden 22 Tiyatro topluluğun bir araya geldiği buluşma daha ilk günden yüzlerce vatandaşın katıldığı görsel bir şölene dönüştü. Akşam Atatürk Meydanında oynanan oyunları ise 2000 kişi izledi.

Buluşmada ilk önce yönetmen Erhan Gökgücü, Mesut Kara ve Zafer Gecegörür'ün katıldığı oyunculuk, sinema ve öğretmenlere yaratıcı drama atölyeleri yapıldı. Dikili Belediye Başkanı Osman Özgüven'in de katıldığı çalışmaların ardından Ulu köşk'te söyleşiler yapıldı.

İlk söyleşide Pedagog Resijör Rasim Aşın, Bartın Sanat Tiyatrosundan Zafer Gecegörür, Tiyatro Simurg'dan oyuncu ve oyun Yazarı Mehmet Esatoğlu, yazar yönetmen Haluk Işık çocuk tiyatrosunun bugününü konuştular.

Daha sonra yapılan Sokak, Estetik ve Eleştiri konulu söyleşiye Türkiye Tiyatrolar Birliği Dönem Sözcüsü Yönetmen Orçun Masatçı, Sinema ve tiyatro oyuncusu Turgay Tanülkü, yönetmen yazar Erhan Gökgücü, oyun yazarı Tuncer Cücenoğlu, Nilüfer Belediyesi Seçkin Kaymaz ve Mehmet Esatoğlu katıldılar.

"Yaşasın Dikili, Yaşasın Sanat"

Sahil bandında yapılan '5.Türkiye Tiyatrolar Buluşması' yürüyüşünde yüzlerce kişi "Yaşasın Toplumcu, Geçekçi Sanat", "Yaşasın Dikili, Yaşasın Sanat" diye haykırdılar. Yürüyüşe Dikili Belediye Başkanı Osman Özgüven, Belediye Meclis Üyeleri Erdoğan Doğan, Hüseyin Çelik, Dikili Belediyesi Kültür ve Sosyal işler Müdürü Gülay Demir, Türkiye Tiyatrolar Birliği Dönem Sözcüsü yönetmen Orçun Masatçı, Tiyatro ve Sinema Oyuncusu Turgay Tanülkü ve Nejat Birecik, Yazar Tuncer Cücenoğlu, Zafer Gecegörür, Erhan Gökgücü, Mehmet Esatoğlu, Irak'lı oyuncu Anas Abdul Sanad, Yönetmen Mesut kara, şair Halim Yazıcı, yazar yönetmen Haluk Işık tiyatro toplulukları ve vatandaşlar katıldılar. Yürüyüş sırasında İzmir Yenikapı Tiyatrosu, Urla Toprak Sahne Tiyatro Grubu, Tiyatro Simurg, Dikili Belediye Tiyatrosu yürüyüş boyunca sokak oyunları oynadılar.

Akşam Atatürk Meydanındaki etkinliklerde ilk önce Prof.Dr. Ayşegül Yüksel, Ferhan Şensoy ve Müjdat Gezen'in gönderdiği bildirgeler okundu. Dikili Belediyesi Kültür ve Sosyal işler Müdürü Gülay Demir tarafından okunun Ferhan Şensoy buluşmayla ilgili gönderdiği mesajda 'Dikili Belediyesine, Belediye Başkanı Osman Özgüven ve İzmir Yeni kapı Tiyatrosuna, Türk Tiyatrosu adına teşekkür etti. Müjdat Gezen'de gönderdiği mesajda 'emek veren herkese sevgi ve saygılarımı iletiyorum' dedi.

Masatçı "Tiyatro Buluşması tüm gerçekçiliğiyle imkânsızı arayacaktır"

Türkiye Tiyatrolar Birliği Dönem Başkanı Orçun Masatçı ise yaptığı konuşmada; "Türkiye Tiyatro Buluşmaları, yüzümüzü kaybetmemizi isteyen, mimiklerimizi birbirine benzetmeye çalışan kukla oynatıcılarına itirazdır. İplerin farkında olduğumuzun ve bu durumu yaşamaya devam etmeyeceğimizin göstergesidir.

Bu ülkenin onurlu sanatçıları vardır ve birleşerek bu maskeli baloyu sona erdirecek güce sahiptirler. Demokrasiye ve Barışa en ihtiyaç duyduğumuz zaman dilimlerinde Barışın ve demokrasinin festivalini yapan Osman Özgüven ve Dikili halkı bu kez de sanatın tartışması, yeniyi bulması ve itiraz etmesi için kapılarına sanat üretenlere açmıştır. 5. Türkiye Tiyatro Buluşması tüm gerçekçiliğiyle imkânsızı arayacaktır" dedi.

Özgüven; "Sanatı bizlerle buluşturmaya çalışan sanatçıları ayakta alkışlıyorum"

Dikili Belediye Başkanı Osman Özgüven ise yaptığı konuşmada; "Yaşamın günden güne ticarileşmeye başladığı bu dünyada nefes alma hakkı kadar doğal olan üretimler, seyirciyle buluşturulmamakta. Yabancılaşmanın ve birbirimize uzaklaşmanın panzehiri olan sanat, aslolan amacından insandan, doğadan kısacası yaşamın kendisinden ötelenmekte.

Yerine konan sanat anlayışı bütün bunları boşaltmaktadır. Birbirimize en çok ihtiyacımız olduğu bugünlerde, sanat derin bir dehlize atılmakta ve adına yine sanat denen başka bir şey hayatımıza sokulmaktadır. Tüm bunlara rağmen, direnen, yaşama hakkını savunun sanat eserlerini toplumla türlü acılara ve engellere rağmen buluşturmaya çalışan sanatçıları ayakta alkışlıyorum" dedi.

Özgüven; "Aramızdan ayrılan sanatçıları büyük saygıyla anarak; Emek, Demokrasi ve Barış Kenti olan Dikili'de buluşan tiyatrocuların ülkenin ve sanat tarihimizin önünü açan çalışmalara, tartışmalara imza atmasını umuyor ve istiyorum. Bu organizasyonda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum" dedi.

Yapılan ödül töreni ise günün en anlamlı bölümünü oluşturdu. Buluşmaya katılan oyuncu Esmeray, 'onur', Yönetmen Erhan Gökgücü'ye 'başarı', dünyaca tanınmış Irak'lı vücut oyuncusu Anas Abdul Sanad 'barış' ödülüne layık görüldüler.

Oyuncu Esmeray'a ödülünü yönetmen Zafer Gecegörür, Yönetmen Erhan Gökgücü'ye ödülünü tiyatro ve sinema oyuncusu Turgay Tanülkü, Irak'lı vücut oyuncusu Anas Abdul Sanad'a ödülünü Belediye Başkanı Osman Özgüven verdi.

Konuşmaların ardından Samsun Sanat Tiyatrosu 'Satılık Mahalle', Sarıyer Belediye Tiyatrosu 'Sersem kocanın kurnaz karısı' adlı oyunu sergilediler. Her iki oyun beğeni ile izlenilerek ayakta alkışlandı. Daha sonra kadın şairler Hülya Deniz Ünal ve Aslıhan Tüylüoğlu tarafından yapılan söyleşi ve şiir dinletisi ile gece şiir tadında sona erdi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.