MagazinKolik Özel... KINA GECESİNİN VAZGEÇİLMEZLERİ!

MagazinKolik Özel... KINA GECESİNİN VAZGEÇİLMEZLERİ!

Kültürümüzün vazgeçilmez parçalarından biri olan Kına gecesi modaya ayak uydurdu. Kına gecesi ile ilgili yeni trendlerin detaylarını işin uzmanına sorduk.

Uzun bir süre unutulmaya yüz tutmuş geleneklerimizden biri olan kına gecesi, son beş yıldır buna yönelik çalışan organizasyon firmaları sayesinde yeniden revaçta olduğu bir dönemi yaşıyor.

Sadece kına gecesi organizasyonu yapan firmaların sayısının bir elin parmağını geçmiyor olmasına rağmen, bu firmalara gelen yoğun talepler ''kına gecelerinin'' hayatımızda bundan sonra daha çok yer edineceğinin göstergelerinden birisi.

Bugüne dek adetlerimizden uzak olarak, cafe-bar ve benzeri mekanlarda sıradan bekarlığa veda partilerine dönüşmüş olan geleneksel kına geceleri, Ankara'lı bir genç girişimci tarafından yaşatılmaya çalışılıyor.

''Kişiye özel kına gecesi tasarım'' alanında özellikle Ankara'da bir ilki gerçekleştiren kinagecesi.biz'in sahibi Mehmet Aksoy ile başarılı bir kına gecesi organizasyonunun detaylarını konuştuk.

Kına gecesi organizasyonu yapmak nereden aklınıza geldi?

Tarihte kına gecesi gelinin baba evinde geçirdiği son gece olarak bilinir. Geçmişte bu geceye özel gelin ve ailesinin söylediği bir çok mani vardır. Bu manilerde ağırlıklı olarak gelinin baba evinden ayrılışı ve gurbet teması işlenir.

Ben bu sektöre düğün organizasyonu yapmak üzere girmeyi hedeflerken gördüm ki çok büyük organizasyon firmaları dışında kalan düğün organizasyon firmaları sadece masa-sandalye ve mekan süslemesi yapan şirketler olarak çalışıyorlar.

Aynı şirketler web sitelerinde kına organizasyonu da yaptıklarını belirtiyorlar, ancak işin içine girdiğinizde bu konuda da süsleme işinin dışında pek bir şey yapmıyorlar. Tabii ki bu şekilde masa-sandalye süsleyerek geleneksel bir kına gecesi ruhunu yaşatmanız pek mümkün görünmüyor. Bende bu alandaki eksikliği fark ederek gerektiğinde gelin ve damadı da yönlendirerek tamamen geleneklerimize uygun olarak kına gecelerini yaşatmayı hedefleyerek bu işe girdim ve düğün organizasyonu yapmaktan vaz geçtim.

Kına geleneği neyi ifade eder? Neden evlenecek kızlara kına yakılır?

Kına geleneği dünyanın bir çok ülkesinde var olmakla birlikte ülkemizde üç ayrı sebeple kına yakılır. Bu gün yeni jenerasyonun çok fazla bilmediği kurbanlıklara yakılan kınadır. Kına kurbanlık koyunlara Allah'a kurban olsun diye, askere giden delikanlılara vatana kurban olsun diye, gelinlik kızlarımıza eşine ve çocuklarına kurban olsun diye yakılır.

Kına gecesinin zamanlaması ve mekan seçimi nasıl olmalı?

Geleneksel olarak kına gecesi düğünden 1 gün öncesinde kız tarafının evinde yapılır. Günümüzde kına gecesi, düğünden 1 hafta öncesine kadar yapılabiliyor. Özellikle yaz aylarında mekanların doluluk oranları bunu etkileyen en önemli faktörlerden biri.

Çünkü, geleneksel kına gecelerinde gelinin yakın arkadaşları ve akrabaları kız evinde toplanırlardı, bu geleneksel davranış; klasik kına gecesi algısının daha karmaşık bir yapı haline gelmesiyle, kına gecesi organizasyonları da kız evinden daha yüksek kapasiteli mekanlara, restoranlara ve özel günler için hizmet veren mekanlara kaymış oldu.

Kına gecesi yapılacak yer nasıl süslenmeli?

Kına gecesi yapılacak olan mekana uygun, gelin yolu, masa ve sandalye süslemeleri, masa üzeri şamdan ve tealight uygulamalarının yanı sıra özel tasarım peçetelikler,menü kartları ve rengarenk çiçeklerle mekan kına gecesi konseptine uygun hazırlanmaktadır.

Masa örtüsü ve sandalye bağlamalarında daha çok kırmızı renk tercih edilirken, şamdan ve vazo gibi masa üstü dekorlarında altın rengi tercih ediliyor. Kırmızı ve altın renginin bir arada olması ortama ayrı bir şıklık katıyor. Bunun yanı sıra rengarenk çiçekler ile de mekana yaşayan bir kişilik kazandırılabiliyor.

Size özel hazırlanacak gelin yolu dekoru, masa ve sandalye süslemeleri, masa üzeri özel tasarım ve uygulamaları, şamdanlar, çiçek dekorları, sizin için hazırlanacak menü kartları ve subla dekoru, peçetelikler, özel peçete dekorları, çevre dekoru tamamen sizin seçtiğiniz düğün konseptine göre hazırlanacaktır.

Kusursuz bir kına gecesinde organizasyon nasıl olmalı? İkramlar ve müzik seçimlerinde siz müşterilerinize nasıl alternatifler sunuyorsunuz?

Kına gecesi organizasyonunun olmazsa olmazları var. Gelin çıkışı, bindallı gibi yöresel kıyafetler, kına yakımı ve misafirlere yapılacak olan ikramları bunlara örnek verebilirim. Fakat biz tüm bu klasik uygulamaların yanı sıra; gelinin oturacağı büyük ve gösterişli bir tahtı gecenin yapılacağı salona yerleştiriyoruz.

En çok rağbet gören uygulamalarımızın başında ''taht'' geliyor. Bunun yanı sıra 5 kişilik kına gösteri ekibi ile kına gecesinin başından sonuna dek gelin çıkışı, dans gösterileri ve kına yakımı gibi aşamaları organize eden bir ekibimiz var.

Son günlerin en popüler kına gecesi etkinliklerinden birisi bu. Konuklara lokum ve Türk kahvesi ikramıysa yine seçeneklerimiz arasında. Müzik seçimlerindeyse, genel olarak kına manilerinden oluşturulmuş ağıtlar, türküler ve türk halk müziği ağırlık kazanıyor.

Müzik seçimlerinde unutmamamız gereken bir husus var, aslında gecenin ruhunu belirleyen bizim çaldığımız müzikler. Bu yüzden hareketli ve slow parçaları dengede tutmaya çalışıyoruz.

Çiftetelli eşliğinde 5 kişilik kına gösteri ekibimiz gelini ve arkadaşlarını piste dökerken, yüksek yüksek tepelere ve gelin kınası gibi anonim türkülerle gelini ve ailesini ağlatıyoruz. Gelinin ve ailesinin ağlamasının akılda kalacak kötü bir anı değil yaşanması gereken önemli anlardan biri olduğunu düşünüyoruz. Müşterilerimize yine arzu ettikleri takdirde bayan dj hizmeti de sunuyoruz.

Kına gecesi organizasyonlarında birçok yeni gözde var ama anlaşılan ''kına gösteri ekibi'' bunların en başında geliyor. Bu uygulamanın başarısını neye bağlıyorsunuz?

Ekibimiz gelin adayının tercihine göre en az 2 kişiden oluşmakla birlikte standart olarak 5 kişilik ekibimiz daha çok tercih ediliyor.

Gelinin arkadaşları için sağladığımız kaftanlarla birlikte ekibimizin de yöresel kıyafetler giyinmiş olması ortama farklı bir hava katıyor. Ekibimiz gelinin mekana ilk girişiyle birlikte daha sonra kına yakımı için tekrar gelişinde gelin çıkışı dediğimiz seramoniyi gerçekleştiriyor.

Bu sırada ekibimizin yönlendireceği veya gelinin talebiyle belirlenen özel iki ayrı koreografi hazırlanıyor. Daha sonra ise organizasyon boyunca sürekli oyunlarıyla davetlileri eğlendiren ekibimiz oynama konusunda çekingen davetlilerinde piste çıkmalarında faydalı oluyor.

Bu sayede artık evlenecek çiftlerin bir çoğu düğünlerinden daha eğlenceli geçecek olan kına gecelerinin ardından sade bir nikahla dünya evine girmeyi tercih ediyor. Ancak bana göre bu ekibin en çok tercih edilme sebebi profesyonel bir ekibin etrafında olması sayesinde gelinin kendisini özel hissettirmesini sağlamasıdır.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.