GAZETECİLERE ÖZGÜRLÜK YÜRÜYÜŞÜ; "HABERİME DOKUNMA"

GAZETECİLERE ÖZGÜRLÜK YÜRÜYÜŞÜ; "HABERİME DOKUNMA"

26'sı ulusal düzeyde, 66'sı yerel düzeyde 92 meslek örgütünün oluşturduğu Gazetecilere Özgürlük Platformu'nun, 13 Mart 2011 tarihinde Taksim'de protesto etkinliği düzenledi.

Yazı Ve Fotoğraflar; Muharrem ERDEMİR

26'sı ulusal düzeyde, 66'sı yerel düzeyde faaliyet gösteren toplam 92 meslek örgütünün oluşturduğu Gazetecilere Özgürlük Platformu'nun, 13 Mart 2011 tarihinde Taksim'de düzenlediği etkinlikte, GÖP Dönem Başkanı Ercan İpekçi'nin yaptığı açıklama şöyle:

Uluslararası meslek kodlarına göre, gazetecinin birinci görevi halkın gerçekleri öğrenme hakkına saygı duymaktır.

Hiçbir fikir ayrılığı gözetmeden, ayrımsız tüm yayın kuruluşları için, tüm gazeteciler için özgürlük talebiyle bugün toplandık.

Gazeteciler, kendi özlük hakları için, halkın haber alma hakkını kullanabilmesi için bugün meydanlarda?

Gazeteciler, yargılanmaktan, tutuklanmaktan korktukları için değil, halkın sesinin kısılmasından, bilgi edinme hakkının engellenmesinden derin endişe duydukları için bugün sokaklarda haykırıyorlar?

Yozlaşmış, yönlendirici, gerçekleri halktan saklayan, niteliksiz yayıncılığı basın özgürlüğü olarak kabul etmiyoruz.

Halka gerçekleri anlatan, araştıran, soran, eleştiren, meslek ilkelerine uygun nitelikli yayıncılığın önündeki engellerin kaldırılmasını istiyoruz.

Yargısız infazlara, hakaretlere, yalan ve iftiralara değil, doğrulara, gerçeklere, bağımsız ve tarafsız yayıncılığa özgürlük istiyoruz!

Gazeteciler, görevlerinin özelliği itibarıyla her zaman devlet baskısına muhataptırlar. O nedenle, gazeteciler, mesleki faaliyetlerini özgürce yapabilmeleri için, halka gerçekleri korkmadan anlatabilmeleri için yasalarla özel olarak korunmalıdır.

Gazeteciler, yalnızca devlet güçlerinin müdahalesine karşı değil, diğer silahlı örgütlerin ya da çıkar gruplarının tehditlerine karşı da koruma altında olmalıdır.

Haklarındaki takibatlar gerekçe gösterilerek, evlerinden, otel odalarından apar topar gözaltına alınarak gözdağı verilmemelidir gazetecilere.

Gizli ve yasa dışı telefon dinlemeleriyle, ağır ithamlar içeren suçlamalarla, hukuka aykırı arama ve delil toplama faaliyetleriyle, infaza dönüştürülen tutuklamalarla, yargılama sürerken kamuoyu gözünde itibarsızlaştırma niyetiyle yapılan bilgi kirliliğiyle yaratılan korku ortamında ne basın özgürlüğü kalır, ne de halkın gerçekleri öğrenme hakkı!

Somut vakalarda gördüklerimizin ve yaşadıklarımızın haricinde kulaktan kulağa fısıltıyla anlatılan senaryoları işittikçe, sadece gazeteciler için değil bu ülkede yaşayan tüm yurttaşların en temel demokratik haklarının geleceğinden duyduğumuz endişeleri bile ifade edemeyecek kadar bireyleri ürküten, sessizleştiren, sindirilmiş kitlelere dönüştüren bir ortam içinde güçlükle soluk almaya çalıştığımızı fark ediyoruz.

Biz gazeteciler için hâlâ soluk alabildiğimiz dar bir alan mevcut. Ancak bu koşullar altında yakında nefesimiz kesilecek, yazamaz, düşünemez, düşündüğümüzü ifade edemez hale geleceğiz.

Uluslararası meslek kodlarına göre, gazeteciler, mesleki konularda hükümetlerin ve çıkar gruplarının her türlü müdahalesine kapalıdır. Gazeteciler, yalnızca meslektaşlarının yargılarını kabul eder. Oluşturulan bu korku ve sindirme ortamında, gazetecilerin mesleki faaliyetlerinin, kamu otoritelerince tartışılır hale getirilmesi bir müdahaledir. Bu müdahaleleri reddediyoruz. Bu manipülasyonun bir parçası olmayacağız. Kanunlara saygılıyız, ancak meslek ilkelerine uygun gazetecilik faaliyetlerinin, bu kanunlarla engellenmesine karşı yine meslek ilkeleri çerçevesinde direneceğimizi ve susmayacağımızı bir kez daha ilan ediyoruz.

Cezaevlerinde halen 68 basın emekçi var. Sadece 2009 yılından bugüne kadar 30 gazeteci cezaevlerinden tahliye edildi ancak haklarındaki davalar devam ediyor. Son dönemlerde, en az 98 gazeteci cezaevi koşullarını görmüş durumda.

Tutuksuz olarak yargılanan en az 45 gazeteci hakkında verilmiş mahkûmiyet kararları var. Bütün bunlar dikkate alındığında, 150'ye yakın gazeteci yakın dönemde cezaevine girme tehdidi altında bulunuyor.

Ayrıca çok sayıda gazeteci ve medya kuruluşu hakkında açılmış 2000'den fazla dava, 4000'den fazla soruşturma devam etmektedir.

Bu durum, bu ülkeyi yönetenlerin eseridir.

Bildiğinizi okumayın, bu tabloyu iyi okuyun?

Bu, bir utanç tablosudur! Bu utanç, ne gazetecilere ne de bu ülkenin halkına aittir. Bu utanç, bu ülkeyi yönetenlere aittir.

Bu kanunlarla yargılanmak, tutuklanmak, gazeteciler için bir onurdur.

Aramızda bulunan tutuklu gazeteci yakınlarının özlem duygularını ve acılarını paylaşırken, onlara şöyle sesleniyoruz: Meslektaşlarımız, onur madalyalarını hak etmek için çile çekiyorlar, onun için sizlerden uzaktalar, yakında göğüslerinde ömür boyu taşıyacakları onurlarıyla geri dönecekler!

Ankara-İstanbul arasındaki tünel inşaatlarını "bizzat takip ettiklerini" açıklayan devlet yöneticileri, ülkedeki bu utanç tablosunun sorumluluğunu üzerlerinden atamazlar.

Ülkeyi yönetenlere sesleniyorum; gazeteciler cezaevlerine her girdiğinde tam 67 kere haykırdık. 67 gazetecinin yarattığı dalgalanmaya karşı sessiz kaldınız?

Ama 68'inci dalga sabırları taşıran son darbeyi vurdu, bu tepkilere kulaklarınızı tıkayamazsınız?

Halkınızın sesine kulak verin.

Halkınızın demokratik taleplerine kulak verin.

Cezaevlerindeki tüm gazetecileri özgür bırakın.

Ceza kanunlarını, ceza muhakemesi kanunlarını, telefon dinlemelerine olanak vererek haberleşme özgürlüğünü ortadan kaldıran kanunları, internet erişimini engellemeye gerekçe oluşturan kanunları acilen değiştirin.

Gazetecileri terörist ve terör örgütü üyesi ilan etmekten vazgeçin!

Susmadık, susmayacağız!

Özgür Basın Varsa, Özgür Toplum Vardır!

Cezaevlerinde, gözaltında, mahkemelerde demokrasi mücadelesi veren tüm meslektaşlarımızın onurlu direnişlerini saygıyla selamlıyoruz!

Hepimiz cezaevlerindeki 68'leriz, hepimiz yargılanan binleriz!

Yaşasın özgürlük mücadelemiz!

GAZETECİLERE ÖZGÜRLÜK PLATFORMU ETKİNLİKLERİ

16-18 Nisan 2010 tarihlerinde İstanbul'da toplanan Avrupa Gazeteciler Federasyonu (EFJ) Genel Kurulu, Türk hükümetinden acil yasal düzenlemeler yapılmasını ve cezaevlerindeki tutuklu gazetecilerin serbest bırakılmasını talep eden kararlar aldı.

24 Mayıs 2010 tarihinde Ankara'daki 11 meslek örgütünün oluşturduğu G-9 Gazeteci Meslek Örgütleri Platformu, "Gazetecilere Özgürlük Kampanyası" başlattığını açıkladı.

25-28 Mayıs 2010 tarihlerinde İspanya'nın Cadiz kentinde toplanan Uluslararası Gazeteciler Federasyonu (FIJ), Türkiye'de başlatılan "Gazetecilere Özgürlük Kampanyasının desteklenmesini kararlaştırdı.

22 Haziran 2010 tarihinde, G-9 Gazeteci Meslek Örgütleri Platformu, Gazetecilere Özgürlük İmza Kampanyasını başlattı.

24 Temmuz 2010 tarihinde TGC Basın Özgürlüğü ödülleri, cezaevlerindeki tutuklu gazetecileri temsilen 174 yıl hapis cezasına çarptırılan Azadiya Welat gazetesi Yazı İşleri Müdürü Vedat Kurşun'a; hakkında hapis cezası verilmiş gazetecileri temsilen Express dergisinden İrfan Aktan'a; hapis cezası istemiyle yargılanan gazetecileri temsilen Radikal gazetesinden İsmail Saymaz'a ve basın özgürlüğü sorunlarını yazılarıyla gündeme taşıyan gazeteciler adına Sedat Ergin'e verildi.

25 Ağustos 2010 tarihinde 18 meslek örgütü bir araya gelerek GAZETECİLERE ÖZGÜRLÜK PLATFORMU oluşturduklarını açıkladılar. Platforma katılan örgüt sayısı ilerleyen aylarda 25'e yükseldi.

27 Eylül 2010 tarihinde, Avrupa Gazeteciler Federasyonu (EFJ) ve Uluslararası Gazeteciler Federasyonu (FIJ) tarafından, gazetecilere özgürlük kampanyası uluslararası boyuta taşınarak, Başbakana elektronik posta kartı gönderilmesine başlandı.

8-10 Ekim 2010 tarihlerinde Ordu'da toplanan Avrupa Gazeteciler Birliği (AEJ) Genel Kurulu, Türkiye'deki Gazetecilere Özgürlük Kampanyası'nın desteklenmesi kararı aldı.

18 Ekim 2010 tarihinde, Gazetecilere Özgürlük Platformu'nu oluşturan meslek örgütleri, kampanya çerçevesinde toplanan imza metinlerini 15'er dakika arayla Başbakanlığa faksladılar. Faks eylemi 5 saat sürdü.

5 Kasım 2010 tarihinde, "Gazetecilik İçin Ayağa Kalk Günü" dolayısıyla, Gazetecilere Özgürlük Platformu tarafından Ankara'da Başbakanlığın karşısında bir basın açıklaması yapılırken, Avrupa'nın çeşitli kentlerinde düzenlenen gösterilerde de Türkiye'deki kampanyaya vurgu yapıldı.

4 Mart 2011 tarihinde gözaltı ve tutuklamalarla birlikte medya üzerindeki baskıların artmasını protesto etmek amacıyla İstanbul'da Taksim'den Galatasaray'a geniş katılımlı bir yürüyüş gerçekleştirilerek basın açıklaması yapıldı. Aynı gün Ankara'da da gazetecilerin en geniş katılımlı basın açıklaması gerçekleştirildi.

Gazetecilere Özgürlük Platformu, bu etkinliklerin yanı sıra gazetecilerin duruşmalarını da izlemektedir. Bu çerçevede duruşmaları izlenen gazeteciler şöyle:

26 Ağustos 2010 : Suzan Zengin

11 Kasım 2010 : Mustafa Balbay - Tuncay Özkan

12 Kasım 2010 : İsmail Beşikçi

23 Kasım 2010 : Filiz Koçali - Ramazan Pekgöz ? Ziya Çiçekçi

23 Kasım 2010 : Namık Durukan

2 Aralık 2010 : Ragıp Zarakolu ? Mehmet Güler

2 Aralık 2010 : Hakan Tahmaz ? İbrahim Çeşmecioğlu ? Bülent Yılmaz

8 Aralık 2010 : Nedim Şener

8 Aralık 2010 : Rıza Zelyut

10 Aralık 2010 : Füsun Erdoğan ? İbrahim Çiçek ? Sedat Şenoğlu ?

Bayram Namaz ? Ziya Ulusoy

27 Aralık 2010 : Silivri Cezaevi'nde tutuklu yargılanan Mustafa Balbay,

Tuncay Özkan, Hikmet Çiçek ve Deniz Yıldırım savcılık izniyle ziyaret

edildi.

30 Aralık 2010 : Gurbet Çakar

30 Aralık 2010 : Özan Kılınç

30 Aralık 2010 : Bedri Adanır

30 Aralık 2010 : Emine Demir

02 Şubat 2011 : Büşra Erdal

03 Şubat 2011 : İsmail Saymaz

15 Şubat 2011 : Suzan Zengin

28 Şubat 2011 : Deniz Yıldırım

09 Mart 2011 : Barış Terkoğlu

Gazetecilere Özgürlük Platformu, 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü'nde Gazetecilere Özgürlük Kongresi toplayacak.

GAZETECİLERE ÖZGÜRLÜK PLATFORMU:

Avrupa Gazeteciler Birliği (AEJ) Türkiye Temsilciliği, Basın Enstitüsü Derneği ? IPI Ulusal Komite (BED-IPI), Basın Konseyi, Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD), Diplomasi Muhabirleri Derneği (DMD), Ekonomi Gazetecileri Derneği (EGD), Ekonomi Muhabirleri Derneği (EMD), Gazete Sahipleri Derneği, Gazeteciler Cemiyeti (Ankara), Gazeteciler Cemiyetleri Basın Vakfı, Haber-Sen, İletişim Araştırmaları Derneği (İLAD), İzmir Gazeteciler Cemiyeti (İGC), Kültür Turizm ve Cevre Gazetecileri Derneği (KÜLTÜRÇEV), Parlamento Muhabirleri Derneği (PMD), Profesyonel Haber Kameramanları Derneği (PHKD), Eğitim ve Sağlık Muhabirleri Derneği (ESAM), Turizm Çevre ve Kent Gazetecileri Derneği (TURÇEV), Türkiye Foto Muhabirleri Derneği (TFMD), Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC), Türkiye Gazeteciler Federasyonu (TGF), Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS), Türkiye Spor Yazarları Derneği (TSYD), Türkiye Yayıncılar Birliği (TYB), Türkiye Yazarlar Sendikası (TYS), Uğur Mumcu Araştırmacı Gazetecilik Vakfı (UMAG).

Adıyaman Gazeteciler Cemiyeti, Afyonkarahisar Gazeteciler Cemiyeti, Aksaray Gazeteciler ve Yazarlar Cemiyeti, Alanya Gazeteciler Cemiyeti, Anadolu Spor Gazetecileri Derneği, Antakya Gazeteciler Cemiyeti, Antalya Gazeteciler Cemiyeti, Artvin Gazeteciler Cemiyeti, Aydın Gazeteciler Cemiyeti, Balıkesir Gazeteciler Cemiyeti, Bartın Gazeteciler Cemiyeti, Batman Gazeteciler ve Yayıncılar Cemiyeti, Bayburt Gazeteciler Cemiyeti, Bolu Gazeteciler Cemiyeti, Burdur Gazeteciler Cemiyeti, Bursa Gazeteciler Cemiyeti, Cumhurbaşkanlığı ve Başbakanlık Muhabirleri Derneği, Çanakkale Gazeteciler Cemiyeti, Çorum Gazeteciler Cemiyeti, Çukurova Gazeteciler Cemiyeti, Denizli Gazeteciler Cemiyeti, Doğu Anadolu Gazeteciler Cemiyeti, Düzce Gazeteciler Cemiyeti, Edirne Gazeteciler Cemiyeti, Eskişehir Gazeteciler Cemiyeti, Fırat Havzası Gazeteciler Cemiyeti, Gaziantep Gazeteciler Cemiyeti, Giresun Gazeteciler Cemiyeti, Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti, Isparta Gazeteciler Cemiyeti, İskenderun Gazeteciler Cemiyeti, Karabük Gazeteciler Cemiyeti, Karaelmas Gazeteciler Derneği, Karaman Gazeteciler Cemiyeti, Kars Kuzeydoğu Gazeteciler Derneği, Kastamonu Gazeteciler Cemiyeti, Kayseri Gazeteciler Cemiyeti, Kırıkkale Müstakil Gazeteciler Derneği, Kırşehir Gazeteciler Cemiyeti, Kilis Gazeteciler Cemiyeti, Kocaeli Gazeteciler Cemiyeti, Konya Gazeteciler Cemiyeti, Kütahya Gazeteciler Cemiyeti, Malatya Gazeteciler Cemiyeti, Manisa Gazeteciler Cemiyeti, Mersin Gazeteciler Cemiyeti, Muğla Gazeteciler Cemiyeti, Nevşehir Gazeteciler Cemiyeti, Niğde Gazeteciler Cemiyeti, Ordu Gazeteciler Cemiyeti, Osmaniye Gazeteciler Cemiyeti, Radyo ve Televizyon Gazetecileri Derneği, Sakarya Gazeteciler Cemiyeti, Samsun 19 Mayıs Gazeteciler Cemiyeti, Sinop Gazeteciler Cemiyeti, Sivas Gazeteciler Cemiyeti, Şanlıurfa GAP Gazeteciler Cemiyeti, Tokat Gazeteciler Cemiyeti, Trabzon Gazeteciler Cemiyeti, Trakya Gazeteciler Cemiyeti, Tunceli Gazeteciler Cemiyeti, Türkiye Haber Kameramanları Derneği, Uşak Faal Gazeteciler Derneği, Yalova Gazeteciler Cemiyeti, Yozgat Gazeteciler ve Yazarlar Derneği, Zonguldak Gazeteciler Cemiyeti.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.