"GAZİNO SHOW" ; GERÇEKTEN GAZİNO SHOW MU?

Sitemizde okuduğunuz "Tarih tekerrür etti? GAZİNO SHOW'DA İLAN KRİZİ!..." haberini okuyunca birkaç kelime yazmadan edemedim?

1978 yılında Milliyet Spor Servisi'nden Hey Dergisi'ne geçtiğimden itibaren gazino dünyasının tam göbeğinde, hem patronlar tarafında, hem de sanatçılar tarafında bulundum?

Osman Kavran'ın oğlu Mahmut Kavran ile neredeyse can ciğer kuzu sarması, Selçuk Aslan'la dostluk çerçevesi içinde (Özellikle Maksim'de son denemesi olan turistlere yönelik çalışmada beni arayıp fikir alması üzerine bunun çok zor olacağını belirtmiş ve Murat Baytaş ve Selçuk Alagöz ile yaptığı çalışmada kendisinin ısrarlı isteği üzerine yardımcı olmaya çalışmıştım) Rahmetli Hasan Ekici ile oynadığımız tavla maçlarında fincanla zar atmayı ondan öğrenmiş, Rahmetli Gülizar Kazım ile aynı dost sofralarında bulunmuş; Pembe Köşk

Gazinosu'nun sahibi Cahit Çeki'nin davetiyle bir gündüz vakti ilk kez sahne ye çıkartılacak olan Muazzez Ersoy'u salonda sadece ikimiz olmak kaydıyla "Gazino kapatmış" edasıyla dinlemiştim? Ve daha niceleri!..

Öncelikle söylemeliyim şimdilerde yapılan hiçbir "gazino show" gerçek gazino ruhunu yansıtmamaktadır?

Gazinoların belli kültürleri vardır? Halk konserlerinin belli kuralları?

1- Öncelikle orda sanatçı seçimi yarattıkları popülariteden ziyade mekana getirecekleri "masa" yani müşteri sayısına göre yapılırdı? En büyük gazino ise bilemediniz 500-600 kişi alırdı?

Şimdiki "gazino showlar" ise 3-5 Binlik gösteri alanlarında yapılmakta? Burada "taşıma suyla değirmen dönmeyeceği" için "masa" değil; popülarite ön planda olmalı?

2- Gazino dediğiniz zaman o kadroda %99 mutlaka ya bir oryantal, ya da bir komedyen bulunurdu? Çoğu programda da her ikisi birden olurdu... Şimdi açıklanan "Gazino Show-2" de bunlardan ikisine de yer verilmemiş? Özellikle BKM bu konuda bir derya? Firmanın ortaklarından Yılmaz Erdoğan, kadrosunda yer alan Ata Demirer, Cem Yılmaz, hadi bilemediniz Tolga Çevik, o da mı olmadı "Çok Güzel Hareketler Bunlar"daki Mutfak ekibi ya da içlerinden seçilmiş 1-2 genç yetenek bu kadroda olamaz mıydı? Hadi bunlar çıkmadı Allah uzun ömürler versin "Ateş Böcekleri" Ercan Bostancıoğlu ve Yalçın Otağ'ı bir araya getirmek çok mu zordur? Yardım istenseydi inanın bunu sizler için başarmaya çalışırdım? Nokta-Virgül'de hala hayattalar. Uğur Böceklerinden Zeki Yurtbaşı rahmetli olsa bile "Figüran Osman" Yalçın Özden hayatını halen tiyatro da sahnelerden kazanmaya çalışıyor?

3- Verilen ilanda Ümit Besen solist altı olarak gösterilmiş? Ümit Besen Tavernacıdır ve tavernaların krallarından biridir? Ne var ki; tavernaların kralı olmak başka, gazino kadrosunda solist altı olmak başkadır?

Aslında bu işi bilenler çok net hatırlarlar. Bu tür durumlar ilan sorunlarında daha önce yüzlerce kez yaşanmış ve o zamanın organizatörleri ile patronlar şu formülü bulmuşlardır;

İlanın en altına kocaman siyah bir bant çekerler ve kocaman puntolarla resimsiz olarak sadece sanatçının adını yazarlardı?

Gazinonun solistten sonraki en güçlü silahı için yapılan bu uygulama İbrahim Tatlıses, Sezen Aksu gibi sanatçılara da uygulanmıştır? Burda Ümit Besen bu şekilde gösterilmiş olsaydı; belki de hiçbir sorun yaşanmayacaktı?

4- Gazino sahnelerinin %99 değişmeyen sanatçılarından biri de Türk Halk Müziği sanatçılarıydı? Onlar genelde mantık olarak Anadolu insanını orada temsil ederler, ve kendi kitlelelerini gazinoya çekmeleri için kadroya konulurlardı? Örneğin bir kadroda Karadenizli Ümit Tokcan varsa, ardından gelen kadroda Güneydoğulu İzzet Altınmeşe'ye yer verilirdi?

Bu son kadroda ise hiçbir Halk Müziği sanatçısına yer verilmeyişi iki arada bir derede kalmanın sonucu gibi geldi bana?

5- Kuruçeşme Arena'da sahne alacak olan ve "Gazino" diye sunulan şov; aslında gazino kadrosundan ziyade yılda 30 gün boyunca açık olan İzmir Fuar kadrolarını hatırlattı bana?

Aralarındaki fark şuydu; gazino kadrosunda daha sınırlı sayıda sanatçı olur; fuar kadrosu ise çok daha kalabalık bir sanatçı grubu yer alırdı?

İkisi arasındaki en önemli fark ise sanatçı sanhe sırası hiyerarşisinde yaşanırdı?

Gazinoda üvertür denilen "sıra kızı" da tabir edilen sanatçı adayları (!) sahne açar. Ardından da diğer sanatçılar sıralanır; genelde solistten iki önce Halk Müziği sanatçısı sahne alır, sonra komedyen ya da oryantal çıkar ve assolist genelde bir peşrev eşliğinde huzura gelirdi?

Fuarda ise bu sırlama aynen uygulanır ama assolistin tam gece yarısı saat 12 de sahne almasına özen gösterilir, onun ardından da "kitle sanatçıları" dediğimiz Barış Manço, Cem Karaca, Edip Akbayram gibi yıldızlarla gece noktalanırdı?

Neticede Hakan Eren'in çalışmasını iyi niyetli bir çalışma olarak görüyor; ama "Gazino Show" olmadığını yukarda açıklamaya çalıştığım nedenlerden dolayı iddia ediyorum? Buna "Gazinomsu" ya da "Gazino gibi" anlamlarını içeren "Gazinodan Esintiler" benzeri bir adın daha çok yakışabileceğini düşünüyorum?

Ve sevgili Hakan Eren'e bu seriyi devam ettirdiği takdirde ve az önce belirttiğim gazino kurallarına uymadığında; Nil Burak ile yaşadığı sorunun çok daha büyüklerini yaşayabileceğini hatırlatmak istiyorum...

Sitemizde yayınlanan "Tarih tekerrür etti? GAZİNO SHOW'DA İLAN KRİZİ!..." haber yazısını okumak için TIKLAYINIZ

[email protected]

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.