İMD... İNTERNETE UYGULANAN SANSÜR DURMALI!
Son olarak Vimeo.com'a erişimin engellenmesiyle beraber devam eden sansüre karşı, İnternet Medyası Derneği, konuyla ilgili görüşlerini paylaştı.
İnternet paylaşım sitelerine uygulanan sansür, kullanıcıların bilgi alma özgürlüğünü de elinden alıyor. Son olarak Vimeo.com'a erişimin engellenmesiyle beraber devam eden sansüre karşı, İnternet Medyası Derneği, konuyla ilgili görüşlerini paylaştı.
İnternet, yaşama ve iş yapma tarzımızı değiştirdi. Milyonlarca insan güne bilgisayarını açarak başlıyor. Haber alma ve iletişim gibi en temel ihtiyaçlarını internet ortamından sağlıyor. Bireyler her gün çalışmak, alışveriş yapmak, oyun oynamak, bilgi edinmek, dünyayla iletişim kurmak, şirketler ise dünya ile rekabet edebilmek için interneti kullanıyor. Buna rağmen ülkemizde internete uygulanan sansür giderek büyüyor.
Sesimizi duyun artık. Tepki gösteriyoruz. Bu ayıptan kurtulalım. Bir kişinin ya da kuruluşun talebi ile koskoca bir toplum dünyadan soyutlanamaz. İnsanların haber alma özgürlüğünün önüne geçilemez. Bir sitenin problem oluşturan içeriği varsa sitenin tümünün kapatılması gerekmez. Sadece sorun çıkaran URL'lere ulaşılmasını engellemek mümkün. Sitelere erişimin tamamen durdurulması az gelişmiş ülkelerin uyguladığı bir yöntem. Ayrıca erişim durdurulsa bile sitelere girmenin bir sürü yolu var ve bunlar internette açıkça anlatılıyor.
5 mayıs 2008 tarihinden itibaren Youtube ülkemizde yasaklı. Hepimiz Youtube'daki yasağın kalkmasını özgürlüklerin önünün açılmasını beklerken, yasaklamanın ne kadar gereksiz ve saçma bir iş olduğuyla ilgili yığınla makale yazılmışken, protesto kampanyaları yapılmışken geçtiğimiz günlerde Google'ın bazı servislerine de erişim kısıtlandı. Sonradan anlaşıldı ki BTK Youtube'a girebilmeyi tamamen yasaklamaya çalışırken Google'da bundan nasibini almıştı. Geçtiğimiz günlerde de Vimeo.com kapatıldı.
Son bir yıl içinde hem yerli hem de dünya çapında milyonlarca üyesi bulunan pek çok web sitesine Türkiye'den erişim durduruldu. Bu siteler arasında Youtube'un yanı sıra Dailymotion,
Ekşisözlük, Wordpress, Blogger, Myspace ve Last.fm var.
İnternetin kontrol edilmesi imkansız. Bu devasa içeriği hükümetler, şirketler, kurumlar kontrol edemez. Bu konunun artık anlaşılması gerekiyor. Toplum olarak bu yasağı kabul etmiyoruz, hak etmiyoruz ve sessiz kalmak istemiyoruz. İnternette sansür istemiyoruz. Hükümetten internet için de demokratik bir açılım bekliyoruz. Yasaklar toplumun hayal kurmasına, hayallerini gerçekleştirmesine, dünya hizmetlerinden mahrum kalmasına, kendisini geliştirmesine, en önemlisi haber alma özgürlüğünün kısıtlanmasına sebep olur. Teknolojinin gittiği noktaya koşar adım gitmek yerine yasaklarla sansürlerle uğraşmak vakit kaybıdır.
İnsanların haberdar olma, öğrenme, konuşma ve anlatma hakları ellerinden alınamaz. Ortada ifade özgürlüğü elinden alınan bir toplumdan bahsediliyorsa demokratik bir ortamdan söz edilmesi imkansızdır. Türkiye yıllardır yasakların sıkıntısını çekiyor. Kötüyü, iyiyi, güzeli ve yanlışı artık kurumlar değil bireyler belirlemek zorunda.
Tamamen site kapatmaya artık bir son verilmeli. Bireysel özgürlüklerin ve daha demokratik toplumlarda yaşamanın önü açılmalı. Bir siteye erişimin tamamen durdurulması yerine sadece ilgili içeriğe erişim engellenebilir. Aksi takdirde sadece bir kaç içerik yüzünden milyonlarca içerik sansürlenmiş oluyor.
Sesimizi duyun!
İnternet Medyası Derneği
http://www.internetmedyasi.org
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.