Erol IŞIK
LİYAKAT!.. PEKİ MEDYADA DURUM NE?
LiyakatKahramanmaraş ve Elbistan’la birlikte 11 ilimizi vuran deprem felaketinin ardından yapı stoğunun eksiklikleri, deprem bölgesine uygun olmayışı, mühendislik hataları, müteahhitlerin malzemeden çalması, denetimsizlik gibi birçok konuda yetersiz olduğumuz bir bir gözler önüne seriliyor.
Hükümeti, muhalefeti, sosyal medyacısı, gazetecisi, STK’sı hep birlikte birbirlerini suçluyor.
Deprem sonrası kurtarma çalışmalarındaki eksiklikler de cabası…
Tam bu noktada konu hep dönüp dolaşıp liyakate geliyor.
Son olarak Sözcü gazetesinde “AFAD’ın il müdürleri arama kurtarma bilmiyor” başlıklı haberi okuyunca “liyakat” konusuna değinmek istedim.
* * *
Medyamızda liyakat var mı, bir bakalım isterseniz…
Büyük ya da ulusal tabir edeceğimiz medya kuruluşlarımızın başındaki genel yayın yönetmenlerine baktığımızda liyakatli olduklarını söylemek pek mümkün değil.
12 medya kuruluşunun genel yayın yönetmenlerinin aldıkları eğitimleri araştırınca ancak 10 tanesine ulaşabildim maalesef.
Eleştiri oklarının ilk hedefi olan Bab-ı Ali’nin amiral gemisi Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ahmet Hakan, imam hatip lisesi ve Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi mezunu.
Bir başka büyük gazetemiz Sabah Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Erdal Şafak, 9 Eylül Üniversitesi İktisat Fakültesi mezunu.
Milliyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Mete Belovacıklı, Hacettepe Üniversitesi Ekonomi Bölümü mezunu.
Posta Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Emre İskeçeli, Boğaziçi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi mezunu.
Star Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Nuh Albayrak, İstanbul Devlet Mimar Mühendis Akademisi Galatasaray Mühendislik Yüksek Okulu mezunu.
Habertürk TV Genel Yayın Yönetmeni Mehmet Kenan Tekdağ, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu.
Habertürk Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Yavuz Barlas, İstanbul Üniversitesi İşletme Bölümü mezunu olup Marmara Üniversitesi Bankacılık ve Sigortacılık master programına katılmış.
CNN Türk Genel Yayın Yönetmeni Murat Yancı, Trakya Üniversitesi Satış Yönetimi ve Pazarlama Bölümü’nü bitirdikten sonra Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nden mezun olmuş.
Akşam Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Mustafa Kartoğlu, İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi mezunu.
Takvim Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ergün Diler, Marmara Üniversitesi Basın Yayın Yüksek Okulu Gazetecilik ve Halkla İlişkiler Bölümü mezunu.
Öte yandan NTV Genel Yayın Yönetmeni Nermin Yurteri ve Sözcü Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Metin Yılmaz’ın eğitim geçmişleriyle ilgili herhangi bir bilgiye ulaşamadım.
Yani Türkiye’nin en önemli haber kanallarından NTV’yi yöneten kişinin ve muhalif kanadın en önemli gazetesini yöneten kişinin ne eğitim aldıklarını bile bilmiyoruz…
Geriye kalan 10 önemli medya kuruluşunun 7 tanesi ise, AFAD’ı eleştirenlerin tabiriyle “Gazeteciliği bilmiyor!”
* * *
Eleştirmek için bakarsan her şeyde bir eksik bulursun…
AFAD’ın 81 il yöneticisinden 8 tanesinin, imam hatip, diyanet ve ilahiyat kökenli olduğunu söyleyerek, “AFAD’daki liyakatsiz atamalar il müdürlüklerine kadar inmiş, imamlar bile müdür yapılmış” diyebilirsin tabii ki ama diğer bir deyişle AFAD’ın il müdürlerinin yüzde 90’ı eğitimli de diyebilirsin.
Medya sektörüne baktığımızda ise, gazetecilik eğitimi alan sadece üç genel yayın yönetmeni var, bu yüzden sadece yüzde 30’u eğitimli diyerek eleştirebilir, yüzde 70’i ise “liyakatsiz” diyebilirsin.
* * *
Niyetim; 12 önemli yayın kuruluşumuzun başındaki genel yayın yönetmenlerini “liyakatli” ya da “liyakatsiz” diye ayırmak veya “gazeteciliklerini” sorgulamak değil elbette.
Okuyucuları ya da izleyicileri, onların haberciliğini, bulundukları kurumları nasıl yönettiğini, haberleri ekrana ve gazete sayfalarına nasıl yansıttıklarını zaten değerlendiriyor.
Demek istediğim; Liyakat, sadece eğitim demek değildir!
Liyakat, olmak istediğin mevki için kendini yetiştirmektir aslında!
Yoksa kimin “liyakatli” kimin “liyakatsiz” olduğunu da herkes biliyor!
Mesele bakış açısı…
YAZIYA YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.