Emrah Yedekci
Emrah Yedekci: E-Ticaret ile Yatırım!
Daha önceki yazımda dijitale yatırım yapmak başlığı ile bu konuya değinmiştim. Yatırım dediğimizde aklımıza ilk gelen “Döviz, Altın, Arsa, Daire” almak, sonra “Borsa” şimdi de “Bitcoin” bir parça yer almayı başarabildi yatırım anlayışımızda. Aslında karşılığı olmayan Bitcoin nasıl bu kadar popüler oldu sorusuna da cevap bulmak lazım. Son 10 yıldaki anormal yükseliş tabi ki bizimkilerin ilgisini çekti!
Buna kolay ve hızlı kazanç diyebilir miyiz? Bilemiyorum. Bu sorunun cevabını Ekonomistlere bırakıyorum. Benim sorunum, yatırımcıyım diyenlerin, yatırımın kendisinin reel bir sektör olduğunun farkında olmamaları. Tabi ki en güzeli ziraat ama bizim konumuz o da değil, bizim konumuz dijital.
Ajansımıza gelen gençlerden aldığım geri dönüşlerden, çeşitli şekillerde duyumunu aldığımız fikirleri olanlardan veya gerçekten bu alanda bir işe başlayarak belli bir noktaya gelip, ilerlemeyi maddi nedenlerden dolayı başarmayanlardan, projeyi gerçekleştirip duyulması ve tutunması için tanıtım ve reklama maddi gücü olmayanlardan oldukça sık duyduğum kabaca şey şu ki; parası olan kişilerin “bu işten ne kadar kazanırız?” “6 ayda parayı kurtarır mıyız?” ? “1 koyar 20 alır mıyız?” dedikleri daha bir çok şey var tabi! Dijitalde olunca işin 6 ayda hemen tutunmasını nasıl beklersiniz?
Aslında dijital hizmet sağlayıcıların işi de çok zor. E-ticaret paketi satan firmalar arasında zaten büyük rekabet var. Her gün ortaya çıkan birçok yeni paket e-ticaret markaları var ki; bence piyasa bu konuda doyuma ulaştı. Bunların da doğurduğu rekabet ile hizmet kalitesinde kaçınılmaz bir düşüş oluyor. Diğer bir taraftan sosyal medya yönetimi yapan firmalar var ve bunlarda karınca gibi çoğaldı. 6-7 yıl önce hiçbir iş yapmayan bir fotoğraf makinesi alıp kendini fotoğraf sanatçısı ilan ediyordu. Çok şükür bu işin gerçekten bir sanat olduğunu ve ne kadar zor zahmetli olduğunu anladılar. Şu anda da 2 fotoğraf paylaşan kendini sosyal medya yönetim uzmanı sanıyor bu da ayrı bir sorun.. Neden mi? Biraz sabırlı olun, bir de bu işin reklam tanıtım tarafına değineyim!
Dijital yatırımcıların dikkat etmesi gereken önemli konu reklam ve SEO gibi bir yönü var. Ciddi bir uzmanlık ve takip ister ama bu işte de çok sorun var..
Nasıl sosyal medya yönetiminde müşteriniz size ; “Ne yapıyorsun kardeşim? Günde bir fotoğraf paylaşıyorsun. Bende telefonumdaki uygulamayla yaparım.Şu fiyatı yarıya indir.” cürretini buluyorsa ve hatta siz yaptığınız işi anlatmış olmanıza rağmen, adım adım sizi sorgulayarak,” ben senden iyi biliyorum”a getiriyorsa , reklamda da aynı şey söz konusu.Bunun detayı bir daha ki yazımın konusu olacak.
Çok dağıtmış gibi gözükse de yazdıklarım, aslında biraz alt başlıklar ekledim. İşin bütününe bakarsanız sektörün geneli; ucuz , basit ,3 günlük iş gibi gören çok büyük bir kitle olunca ve sektörün kendisi de işini ucuz gösterince, herkesin gözünde bütün alanlar ucuz basit ve kolay bir sektör olarak algılanıyor. Bir de basında, bir e-ticaret sitesi açtı milyoner oldu ,bir youtube kanalı kurdu parayı götürdü gibi haberleri görünce, çok kolay milyoner olunabileceğini veya 1 TL ye 100 TL kazanabileceğini düşünen çok fazla hayalperest doğdu. Piyasada büyük Pazar yeri ve ilan sitesi yapabilecek kapasitede yazılım firması çok az bunlardan biri Anatolia System bende kurucu ortak olarak en basit şekli ile şunu söyleyeyim bu tarz yatırımlar milyon dolarlıktır. Fakat kendini büyük olarak gören firmalar dahi böyle bir yazılıma 1 milyon TL harcamanın büyük bir yatırım olduğunu düşünüyor 50 bin TL ‘ ye bu iş çözüp 2 yıl içinde 200 milyon $ para kazanmayı hedefleyebiliyorlar. Bir kere yapılan her yatırımın genel dönüşü 10 yıl için hesaplanır diye biliyorum siz dijital için 5 yıl olarak hayal edin. Ama üç beş kuruş yatırıp yapıp 1000 TL kazanmanız biraz kumar oynamak gibidir. Geçen yıl bir oyun firmasının büyük bir rakama satılması ile birden bizim kafesi olan arkadaş bile oyun yazılım firması kurmak istediğini söyleyerek beni aradı tebessüm ettim ama o ay beni en az 10 kişi aradı. Bizdeki bu keskin yatırım zekasına hastayım. Evet, çok arayanlar oluyor. Neler, neler mesela sen bütün sistemi kur reklamı çık ürünler benden.. Olur, bütün ürünlerini ben satarım sen risk alama!
Bu ortamda dijital işlerinize yatırımcı bulmanız zor ama imkânsız değil.
Gerçekten çok başarılı firmalar ve bu firmalara yatırımcı olabilecek çok akılı beyinler Türkiye de de mevcut.
Bu yazı ilginizi çektiyse Bu yazıyı da okumalısın :
Ofise 250 bin E-Ticaret sitene 2 bin $ harcayarak bu iş olmaz!
YAZIYA YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.